Mladi bosanskohercegovački šahista dospio među 100 najboljih kadeta na svijetu

Maksim Savanović, petnaestogodišnji šahista iz Banjaluke iako tek oko tri godine ozbiljnije igra šah već je dospio među 100 najboljih kadeta na svijetu, a planira da na rang-listi Svjetske šahovske federacije (FIDE) bude u top 20 kadeta u kategorijama blic i rapid, kao i da u ovoj godini postane FIDE majstor.

Sa šahom se susreo u porodici, preko dede i oca Aleksandra Savanovića koji je intermajstor.

“Vidio sam kako oni igraju pa sam i ja krenuo i onda se dalje nastavilo zanimanje”, istakao je ovaj mladić za Anadolu Agency (AA) prilikom jednog od treninga u Šah klubu Banjaluka kod trenera Daniela Milekića.

Njegova ljubav i interes za šah razvijali su se spontano.

“Znao sam i od ranije pravila, ali nije me zanimalo negdje do prije tri godine, onda su krenuli turniri pa sam to primjetio i preko toga sam krenuo napredovati, još više igrati, a prije toga sam igrao čisto amaterski. Za današnje standarde je to možda i kasno malo, sa 11 godina početi, ali nije ništa strašno”, kaže Maksim Savanović.

Prema njegovim riječima postoje liste po godinama i po kategorijama u šahu. Po kategorijama imaju tri rapid, blic i standard, u odnosu na vrijeme, blic je najbrži, standard najduži, a rapid u sredini.

“U te dvije kategorije do 16 godina na svijetu sam u jednoj oko 60. mjesta to je rapid, a u blicu oko 70. mjesta. Sad bih se trebao još popeti kada mi uračunaju poene iz ovog mjeseca”, kazao je mladi šahista.

Na pitanje koliko je daleko od titule FIDE majstora objasnio je da mu je za to potrebno oko 2.300 rejting bodova, a trenutno ima više od 2.000, pa smatra da to i nije toliko daleko. Kod šaha ga veli privukao takmičarski duh.

“Takmičarski duh najviše, volim pojedinačne sportove, a i generalno analiza me privukla, način borbe, način razmišljanja, nekako sve mi je leglo“, naglašava talentovani Savanović.

Ponosan na pobjede protiv četiri velemajstora

Kada su u pitanju njegove pojedinačne partije posebno je ponosan na pobjede nad četiri velemajstora, u pitanju su Popče iz Bugarske, Dizdarević i Vukić iz Bosne i Hercegovine i Oratovski iz Izraela s kojim je igrao u Štokholmu.

Ovaj učenik prvog razreda Gimnazije kaže da nekako stiže završiti sve svoje obaveze, ali i da stavlja šah na prvo mjesto. Sedmično vrijeme koje mora biti posvećen šahu zavisi od više faktora.

“Sve zavisi od drugih obaveza i turnira, na primjer, to nekad može biti tri do četiri sata dnevno, nekad više nekad manje, ali pred turnire radim manje jer ne želim da se zasitim dok na primjer kada je raspust radim možda čitav dan u šahu, ali nije to sada ozbiljan rad nego prosto provodim vrijeme za šahom”, rekao je on.

Istakao je da šah nije zastupljen koliko je prije bio, a i da malo njegovih vršnjaka igra šah.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.