Mladi Dino Beganović oduševio je priznanjem, bh. dijaspora može biti ponosna: Cilj mi je Formula 1, sve je u mojim rukama

Član Ferrarijeve akademije i vozač Formule 3 u ekipi Prema Racinga, švedski vozač porijeklom iz Bosne i Hercegovine Dino Beganović bio je gost emisije Newsroom na N1 televiziji, a u razgovoru sa Harisom Mrkonjom i Srđanom Ercegom, sportskim komentatorom na Sport Klubu, govorio je brojnim temama.

Kao šampion prošle godine u evropskoj Formuli 4, Beganović je ove sezone ušao u Formulu 3, i već je u prvoj utrci osvojio prvi podijum. Beganović tvrdi da su impresije od početka ove sezone veoma dobre.

“Cilj je je Formula 1, počeli smo sezonu i osjećam se veoma dobro. Radimo na koracima da se dođe do Formule 1, trenutno vozim u Formuli 3. Počeli smo dobro sezonu.”

Napredak kroz karting je bio nevjerovatan. Prošla sezone je bila sjajna, da li je više prijala jednosjed?

“Mislim da se jako puno toga desilo od 2021. do 2022. godine. To mi je bila druga godina u klasi, puno sam napredovao, bio sam najspremniji. Jako smo puno radili u Italiji, gdje živim sada, da budemo jaki. Tu smo na početku napravili razliku u odnosu na druge. Bilo je zabavano, čak i predobro da bi bilo istina.”

Beganović je u prvoj trci sezone osvojio i svoj prvi podijum u Formuli, ali ne dozvoljava sebi da uživa nakon nekoliko dobrih rezultata.

“Cilj je za ovu godinu da još više naučim. Prošle godine sam osvojio šampionat. Mislio sam na početku ove sezone, pošto sam novajlija, da budem u top 5 vozača, da se borim za podijume. Na kraju ove sezone imao sam cilj da budem u vrhu i da se borim da pobjeđujem trke i da budem u konkurenciji za šampionat.”

Mnoge od vozača u Formuli 3 ove godine već poznaje iz nižih klasa. Mladi vozač kaže da protivnici nisu toliko bitni, koliko njegovo upoznavanje sa novim bolidom, jer su razlike velike.

“Ja, Bortoleto, Mini jako dugo vozimo zajedno sa drugim vozačima, moraš poznavati sve protivnike vrlo dobro. Za mene je najveći zadatak bio učenje downforcea. Motor ima mnogo više konja. Za mene je bilo najvažnije da znam dokle mogu da guram auto, da upoznam njegove limite. Morao sam naučiti da ja vozim auto, a ne ono mene. Samo je 40 minuta trening pa kvalifikacije i onda trebaš napraviti najveću razliku.”

Dino ističe kako je rad u simulatoru izuzetno koristan za njegov napredak.

“Radimo puno u simulatoru. Počeo sam voziti u Ferrariju u Formuli 1 simulatoru. Tu ima puno toga što mi može koristiti. Kod kuće koristim iRacing, na simulatoru sam mnogo i u Ferrariju. Puno vremena se provodi u simulatoru i može se raditi sa tehnikom… Ne pravim male greške više u odnosu na 2021. godinu. Mogu napraviti krug koji je brz, da budem top 10, ili top 5 i mislim da sam to najviše poboljšao.”

Osvajao si titule u kartingu u Švedskoj, bio si u Formuli 4… Da li je to porodična ljubav i otkad je to počelo?

“Otac dosta prati Formulu 1. Jedan dan sam dobio šansu i probao sam voziti. Jako puno volim ovaj sport. Počelo je familijarno, otac je bio mehaničar, brat je vozio isto kratko. Moj savjet je da se ne odustane, treba raditi i pokazati se svaku utrku. Trebaš raditi više od drugih da dođeš na nivo.”

Koji je sljedeći put do više klase, odnosno Formule 2?

“Imam familiju oko mene, imam sponzore i podršku. Oni su tu, a ja moram pokazati koliko mogu. Ako pobjeđuješ onda nema druge opcije nego da ti daju povjerenje. Spreman sam za borbu, poslije ove sezone je cilj Formula 2 sljedeće sezone. Moram uraditi dobru godinu u Formuli 3.”

Član si Ferrarija. Dobijaš li pomoć od nekoga?

“Imao sam dobru sezonu i dobio sam šansu da uradim test u Ferrariju i bio sam najbolji. Ovo mi je četvrta godina sa njima, živim tam od 2020. godine. Treniram tamo, imaju puno više ljudi koji se bave sa mnom.”

Cijeli intervju pogledajte na N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.