MOŽDA SE OVO I NIJE OVAKO OČEKIVALO Plenković poručio: “Promašena poruka SAD-a, sankcije neće naštetiti Čavari”

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je američke sankcije drugom čovjeku HDZ-a BiH Marinku Čavari zaključivši da mu neće naštetiti.

Milanović nastavlja relativizirati rusku agresiju na Ukrajinu, kaže Plenković i dodaje da relativizacija agresije šteti ugledu Hrvatske.

“Prvi se sankcijama SAD-a potpredsjedniku HDZ-a BiH usprotivio Grlić Radman. Ja sam osobno razgovarao s Čavarom, on je moj prijatelj. On svu svoju imovinu ima u BiH, sankcije mu neće naštetiti. Ne vidim što se tu htjelo postići, to je neka osobna poruka koja je po meni promašena”, rekao je Plenković.

“Mi nismo ista ekipa”

Na pitanje postoji li mogućnost dogovora s Milanović, Plenković je rekao: “Što se tiče Milanovićeve politike prema ruskoj agresiji, tu se ne slažemo ni milimetra. Ako je netko pružio ruku dijaloga, to je bila Vlada, to sam bio ja. Uputio sam dopis prije četiri mjeseca.

Što se tiče BiH, naš doprinos zaštiti Hrvata u BiH cijelo je vrijeme visoki angažman, a njegov pristup je pasivnost i vrijeđanje aktera koji nam mogu pomoći.

Sve što je napravio hineći da pomaže Hrvatima, odvratio je Bošnjake s kojima se trebalo dogovoriti. Da je on učinio da imamo saveznika nekog, da netko bolje razumije problem Hrvata u BiH, nije mi poznato… Vidio sam agresivnog čovjeka koji neprimjerenu političku komunikaciju koju koristi interno, projicira eksterno i šteti reputacijski i Hrvatskoj, i Hrvatima u BiH”.

Veliki problem za Hrvatsku

“Sve to ne bi bio toliki problem za Hrvatsku da sukreatori naše vanjske politike u proteklom periodu nisu iskazali veliku povezanost i s politikom HDZ-a BiH, kao i s Dodikom. Zapravo se Hrvatska – zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Zoranu Milanoviću – uspjela dovesti u situaciju da se svađa s SAD-om, državom koju inače smatra svojim strateškim saveznikom.

Pritom ni Milanović ni Plenković ne mogu tvrditi da ih je odluka SAD-a iznenadila. Amerika je dolaskom Joea Bidena u Bijelu kuću formulirala jasnu i glasnu politiku prema BiH te imenovala i posebnog izaslanika za regiju Gabriela Escobara”, podsjeća autor Indexa o ovom slučaju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.