Mudrost genijalnog bh. glumca Zijaha Sokolovića: “Ako je ‘vrijeme novac’ onda smo svi mi, svaki dan, bogati za 24 sata”

U okviru ovogodišnjih susreta regionalnih pozorišta Ruta Grupa Triglav festivala u Podgorici, koji je održan od petog do 11. aprila, čuveni bosanskohercegovački glumac Zijah A. Sokolović održao je masterclass za učesnike festivala na temu “Samo glumac dovodi pozorište u pitanje”.

Inače, Sokolović je u Podgorici, na nedavno održanom međunarodnom 7. MAKADO festivalu malih pozorišnih formi u organizaciji KIC “Budo Tomović”, osvojio nagradu stručnog žirija festivala za najbolju predstavu, predavanje, team buildying i radionicu “Lijevo desno glumac” te za istu predstavu nagradu za najboljeg glumca festivala.

Nagrada je “Sat kula”, rad akademskog slikara kipara Marka Petrovića.

Sokolović će 20. aprila s istom predstavom igrati u Herceg Novom na HAPS festivalu Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti.

Sasvim dovoljno raloga za intervju sa glumcem koga je pored nebrojenih filmskih nagrada zauvijek obilježila uloga u Nedjeljnom zabavniku, emisiji koju su obožavala djeca širom bivše Juge.

Antena M: “Glumac i njegova umjetnost u pozorištu se nalazi između stvarnosti i istine. Pozorište i glumac neće promijeniti svijet, ali može pomoći i sebi i gledaocima da se bolje osjećaju u razumijevanju tog istog svijeta”, rekli ste na master klasu koji ste održali na Cetinju, i u Podgorici. Koliko crnogorski glumci pomažu publici da promijene svijet oko sebe?

Sokolović: “Svi glumci na svijetu imaju svetu dužnost da sakriju stvarnost u umjetnost pozorišta. Da sa predstavama i ulogama gledaocima učine trenutke vladavine nad tom istom stvarnošću koja se sakriva u njihovim glavama.

Svaki glumac u svojoj geografiji življenja i u svojim okolnostima mijenja svijet sakrivanja, a kada mu se čini malo i nedovoljno, onda sam pravi svoje predstave, piše, režira ili se usamljeno brine o prolaznosti kroz samoću monodrama.”

Antena M: Na Makado festivalu malih pozorišnih formi osvojili ste nagradu za najbolju predstavu, predavanje, team buildying i radionicu “Lijevo desno glumac”. Koliko nagrada za najboljeg glumca festivala jednom Sarajliji daje inspiraciju da teška vremena posmatra kroz prizmu duhovitosti i šale?

Sokolović: “Teško je govoriti da me nagrade inspirišu. Većinom trenuci primanja tih nagrada mi daju do znanja da se nešto dogodilo na sceni pozorišta i da su to gledaoci vidjeli i pročitali.

A to razumijevanje i čitanje u načinu glumčevog igranja, bilo je toliko neobično i nesvakidašnje da im je bilo, ponekad, komično i smiješno.

Sigurno da atmosfera grada rođenja i življenja, mjesta Sarajeva, utiče na tok razmišljanja i glumačkog pokazivanja, ali više u poetici, romantičnosti i tragičnosti koje je iznenađenje do suza smijeha. To iznenađenje kako neko vidi stvarnost, to je istinski smijeh.”

Antena M: Jedna od važnijih poruka iz vaše predstave “Lijevo desno glumac” jeste ” Nemam vremena, život me čeka”, iako većina nas, malo u šali malo u zbilji govori “prođe mi život“. Je li to jedna mudrost koja mijenja pogled na svijet na bolje?

Sokolović: “Učiti se življenju u stvarnosti ima svoje zakonitosti sumornog realizma, a učiti u umjetnosti ima svoju neobaveznu poetiku. Ako je ‘vrijeme novac’ onda smo svi mi, svaki dan, bogati za 24 sata. Aha ha!! Ludilo! Kako, ali ni juče, ni danas, evo pola dana danas prođe, a nigdje para?!? Dakle, imamo te pare, novce, to bogatstvo, ali ne znamo ni da ga štedimo ni trošimo, ni ulažemo u umjetnost!”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.