MUP KS o kažnjavanju maloljetnika za saobraćajnu nesreću na Skenderiji: Pokrećemo prekršajni postupak

Policija Kantona Sarajevo je potvrdila da će pokrenuti prekršajni postupak protiv maloljetnika koji je vozeći automobil bez vozačke dozvole učestvovao u saobraćajnoj nesreći na Skenderiji. U nesreći su lakše povrijeđene četiri osobe. Potvrđeno je da će Policijska uprava (PU) Centar uputiti Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Općinskom sudu u Sarajevu protiv maloljetnika koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke BMW 13. marta, a koje je u vlasništvu H. H. iz Sarajeva.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo (KS) objasnili su za Klix.ba kakvim su sankcijama podložni maloljetnici koji krše zakon i saobraćajne propise.

Istakli su da je osoba s navršenih 16 godina prekršajno odgovorna i na nju se odnosi Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja (ZOOBS) na putevima u BiH.

Ukoliko je riječ o krivičnom djelu s maloljetnikom se postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

“U slučajevima kada prekršaj iz člana 184. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH počini maloljetno lice, prekršajni postupak se pokreće na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i postupa se u skladu sa odredbama članova 40-48. Zakona o prekršajima koji u članu 40. propisuje da se zakonom može propisati da će za prekršaj biti kažnjen i roditelj, usvojitelj,

odnosno skrbnik maloljetnika koji ima od 14 do 18 godina koji je počinio prekršaj ako je počinjeni prekršaj posljedica propuštanja nadzora nad maloljetnikom, a bili su u mogućnosti vršiti takav nadzor”, navode iz MUP-a KS.

Roditelji, usvojitelji odnosno skrbnici maloljetnika se sankcionišu u skladu sa odredbom člana 172. stav Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ukoliko su ujedno i vlasnici,

odnosno nosioci prava raspolaganja motornim vozilom kojim je počinjen prekršaj.

“U skladu sa članom 41. Zakona o prekršajima prema mlađim maloljetnicima se mogu izreći samo odgojne mjere,

a prema starijim maloljetnicima se pored odgojnih mjera može izreći i bilo koja sankcija ili mjera određena u članu 21. Zakona o prekršajima.

U slučajevima kada motornim vozilom upravlja lice koje nije steklo pravo na upravljanje motornim vozilom, istom se izdaje prekršajni nalog za prekršaj iz člana 184. ZOOBS-a na putevima u BiH i izriče se novčana kazna u iznosu od 400 KM”, zaključuju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.