Murat Tahirović javno i otvoreno upitao Aleksandra Vulina: “Gdje su grobnice za koje zna srbijanski vrh?”

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović reagovao je na novi neopravdani zahtjev ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina od BiH da Srbiji izruči ratnog komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića.

Vulin je to zatražio od člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, te ga pozvao i da kaže “ko je u Srebrenici pokušao da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

– Niti smo napali Srbiju, niti njenog predsjednika, a sve možeš jednostavno provjeriti u Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA) – poručio je Vulinu Tahirović.

U razgovoru za Vijesti.ba, Tahirović je podsjetio da je Naseru Oriću do sada dva puta suđeno – i u Haškom tribunalu i pred Sudom BiH, te da je oba puta oslobođen optužbi koje su ga teretile za zločin nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca.

S druge strane, Dušku Kornjači, optuženom za ratne zločine u BiH, čije je izručenje Bosni i Hercegovini odbio službeni Beograd, dosad nijednom nije suđeno.

– U Srbiji se kriju brojni ratni zločinci i to za najteža krivična djela koja međunarodno pravo poznaje. Otvorite arhive i recite gdje su grobnice za koje srbijanski vrh zna i omogućite porodicama do dođu bar do kostiju svojih najmilijih – poručio je Tahirović ministru unutrašnjih poslova Srbije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.