Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć

Muslimani u svijetu kao i u Bosni i Hercegovini prigodnim vjerskim aktivnostima večeras će obilježiti mubarek noć Lejletu-r-Regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavijestila je vjernike da 26. januara 2022. godine, s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili poznata kao Noć želja.

Ova noć se obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu, a muslimani je kao mubarek noć obilježavaju u ibadetu, odnosno molitvama.

Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu – Gospodaru svjetova.

I zbog toga je ova noć prilika za preispitivanje svojih ciljeva, strasti i želje za budućnost kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’.

Među muslimanima Balkana izraz “učajluci” je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša'ban i ramazan.

U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr.

Ove noći su za ljude – za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe.

Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom. Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira. Nepovredivost njihovu spominje i Kur’an:

“Od kad je stvorio nebesa i Zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta, u njima sami sebi zulum ne činite (kršeći Allahove zabrane i granice)!” (Kur'an: Et-Tevbe, 36).

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.