Na kakvim su mukama Dodik, Čović i Izetbegović? – Kukić poručio: Dodik će zbog onog što je radio proteklih 15 godina završiti u zatvoru, to je kriminal…

Akademik Slavo Kukić komentarisao je aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji osvrnuvši se na “huškačku” retoriku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poručivši kako on nije osoba koja ima kapacitet da pokrene bilo kakav ratni sukob u BiH.

– Ne vjerujem, ima nekoliko razloga za to. Prvo Milorad Dodik nema konsenzus u političkim krugovima RS-a, opozicijskim partijama. To mu prethodnih sedmica sve učestalije daju do znanja, SDS i PDP nisu to spremni podržati.

Dakle, nema prvo tog političkog konsenzusa, a drugo- on nema niti kritičnu masu među građanima BiH bez obzira na njihovu etničku pripadnost, jer još postoji svježe sjećanje na klanja od prije dvadeset i kusur godina i ne vjerujem da postoji takav unutrašnji emotivni naboj koji ih može pokrenuti na ponovo isto iskustvo – kazao je Kukić za Federalnu.

Ističe da je siguran da dođe li do ratnih konflikata, mnogi građani na prostoru RS-a spremit će kofere i otići.

– Zna Milorad Dodik da neće biti praćen u tome – smatra Kukić.

Mišljenja je da Dodiku nije u prvom planu niti secesija RS-a niti oživljavanje ideje Velike Srbije već mu treba “političko talasanje kojim će očuvati status quo”.

– Njegov problem je šta ako profunkcionira pravna država? On će zbog onog što je radio proteklih petnaest godina završiti u zatvoru. Jer to je kriminal. I zato se fokus sa onog što je on radio pomjera na druga pitanja.

On je jedan politički kockar on je u proteklih trideset godina prošao jednu vrlo čudnu metamorfozu od Markovićevog reformiste preko socijaldemokrate do najvećeg Srbina od sjevernog do južnog pola – naglašava Kukić.

Mi imamo nekoliko scenarija da BiH približimo društvu evropskih naroda.

– Ali je glavno pitanje hoćemo li sve odmah ili da idemo metodom „step by step“. Ako ćemo odmah možda ne dobijemo ništa, ako se odlučimo na „step by step“ logiku onda je prvo i najvažnije pitanje da se s političke scene sklone oni koji su zaslužni za svu havariju kroz koju ljudi u BiH prolaze u zadnjih dvadeset i pet godina.

Nisu tu važne niti ideološke razlike među političkim akterima koji su alternativa vlasti. Savez moramo graditi na minimumu kakav se mora postići.

Treba dakle tražiti minimum političkog konsenzusa sa opozicijom u RS-u i na tom minimumu razvijati zajedničku politku eliminacije onih koji su personifikacija svog zla.

A kad je riječ o ustavnim i izmjenama Izbornog zakona HDZ BiH koristi talasanje između Dodika i Izetbegovića, to jeste SNSD-a i SDA, smatra Kukić.

Naglašava da na tom talasanju pokušvaju “utržiti šta se može utržiti”.

– Ne čine to SNSD i HDZ bez blagoslova iz Beograda i Zagreba. Oni se mogu kartati sa strane, ali kad običan čovjek shvati da je život na prvom mjestu tad to sve postaje nevažno.

I Čović i Bakir i Dodik su na istim mukama, toliko afera, svima odgovara talasanje koje će skrenuti pažnju sa kriminala – zaključio je Kukić, prenosi Federalna.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.