“Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti kompromisom, iskoristit ćemo sve da ovo zaustavimo”

U zajedničkom saopćenju stranaka Trojke (SDP, NiP, NS) povodom odluke NSRS-a ističe se da na pravno nasilje koje se provodi u skupštini ovog entiteta nije moguće odgovoriti kompromisom te se poziva Christian Schmidt da zaštiti mir.

Naglašavaju da je sasvim jasno da je usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH protuustavno jer je Ustavom BiH i svim drugim pozitivnim normama jasno propisano da niža administrativna jedinica ne može derogirati odluke države i državnih institucija.

“Podsjećamo vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, a posebno predsjednika tog entiteta Milorada Dodika da je postojanje, sastav i način odlučivanja Ustavnog suda BiH dio Ustava Bosne i Hercegovine koji je opet dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iako se u svom redukcionističkom tumačenju Dejtonskog sporazuma često poziva na ‘slovo Dejtona’, iz postupanja prema Ustavnom sudu BiH jasno je da Milorad Dodik i vlasti u RS-u krše osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se.

Smatraju da takav pristup pokazuje da se ne poštuje nikakav princip izuzev golog pravnog i političkog nasilja.

“Ustavni sud, sa svojom jedinstvenom ulogom u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine, predstavlja jednu od najvažnijih institucija države BiH i jasno poručujemo da je atak na Ustavni sud ustvari atak na Dejtonski mirovni sporazum i direktno ugrožavanje mira u BiH”, navodi se u saopćenju Trojke.

Iz stranaka Trojke, osuđuju i rasističke izjave Milorada Dodika o sudiji Ustavnog suda BiH koji dolazi iz Albanije, ali i napade na reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

“Govor mržnje i otvoreni rasistički napadi na sudiju Ledia Biankua neprihvatljivi su u javnom prostoru u demokratskim društvima. Danas je Milorad Dodik jedini značajniji politički akter u cijelom regionu koji će se poslužiti takvim uvredama kada se radi o pripadnicima albanskog naroda što ustvari predstavlja potpuni otklon i suprotnost bilo kakvim inicijativama za regionalno povezivanje.

Ukazujemo i na neprimjereno oštar istup spram reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića”, dodaje se u saopćenju.

Trojka poziva Narodnu skupštinu RS-a da ispuni svoju ustavnu obavezu i imenuje nedostajuće sudije u Ustavni sud BiH te da se vrati u okvire ustavnog djelovanja.

“Jasno prepoznajemo da se ne radi ni o kakvom blefu ili politikanstvu već o namjeri da se izvrši udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo BiH ima svaku obavezu i odgovornost da u ovakvim slučajevima djeluje. Krivični zakon BiH u članu 156 propisuje krivično djelo napad na ustavni poredak dok u članu 239 kao krivično djelo definira odbijanje izvršenja odluka Ustavnog suda BiH te Tužilaštvo BiH ima nedvosmislenu obavezu da reagira”, navodi se.

Ukazali su da ovakve odluke direktno ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini i regionu.

“Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti bilo kakvim kompromisom ili popuštanjem i nesumnjivo ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da ovakve rušilačke pohode zaustavimo. U uvjetima otvorene ucjene jasno je da je nemoguće očekivati da će Parlamentarna skupština BiH razmatrati bilo kakav zakon o Ustavnom sudu BiH”, poručili su iz Trojke.

Istovremeno očekuju od međunarodne zajednice, a posebno Christiana Schmidta, da odlučno i nedvosmisleno stane u zaštitu mira, Dejtonskog sporazuma i ustavno-pravnog poretka BiH.

“Usvajanje ovakvih zakona i najava da će se na sličan način odnositi spram Tužilaštva BiH i SIPA-e predstavljaju akutni izazov miru u BiH i regiji”, stoji na kraju zajedničkog saopćenja stranaka Trojke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.