Na rubu su siromaštva, a imaju stadion o kojem Bosna i Hercegovina može samo sanjati

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koja još uvijek sanja o modernom stadionu u skladu sa svjetskim standardima.

Iako su neke zemlje na rubu siromaštva uspjeli su izgraditi stadiona ne kojim im mnogi zavide, pa tako i Bosanci i Hercegovci.

Jedan od najljepših stadiona u Africi nalazi se u Senegalu, tačnije u prijestolnici Dakaru i zove se Diamniadio.

Radi se o super modernoj građevini koja je koštala preko 230 miliona eura. Napravljen je za nešto duže od godinu i njegov kapacitet je 50.000 sjedećih mjesta.

Na ovom stadionu Senegal će igrati svoj meč baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Rival će biti reprezentacija Egipta.

Inače, na Diamniadiju koji ispunjava najstrožnije FIFA-ine kretirije će na jesen biti održane i Olimpijske igre za mlade.

Poređenja radi s Bosnom i Hercegovinom, prosječna plata u Senegalu u 2021. godini je iznosila oko 200 dolara, tačnije nešto manje od 400 KM.

Inače, dva najmodernija stadiona u Bosni i Hercegovini su Bilino polje u Zenici i Grbavica u Sarajevu, piše sportsport.ba.

Bilino polje je dom NK Čelik, a na tom stadionu i fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine najčešće igra svoje domaće utakmice. Prvu je odigrala 1995. godine s Albanijom (0:0), a prvi poraz doživjela tek 11 godina kasnije od Mađarske (1:3).

Ovaj stadion ima kapacitet od oko 15.000 mjesta i engleski je tip stadiona, s obzirom na to da nema atletsku stazu.

Stadion Grbavica ili Dolina ćupova kako ga od milja nazivaju navijači FK Željezničar čiji je ovo stadion, ima kapacitet od oko 13.500 mjesta i posljednjih godina dobio je novo ruho.

Izgrađena je istočna tribina koja je kasnije dobila i krov, a obnovljen je i teren koji sada ima hibridnu podlogu.

Kada je u pitanju stadion s najvećim kapacitetom u Bosni i Hercegovini, svakako da se radi o stadionu “Asim Ferhatović-Hase”, olimpijskom stadionu i domu FK Sarajevo koji može da primi preko 34.000 ljudi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.