Na sajmu u Sarajevu predstavljeni dronovi koje je razvila domaća pamet

Centar za napredne studije učestvuje na devetom izdanju Sajma bosanskohercegovačke privrede koji se održava u Skenderiji te je predstavio program urađen proteklom periodu, a koji uključuje i prototipove dronova.

Na sajmu su između ostalog predstavljeni dronovi CNT1045-8 i CNT2200-2.

Dron CNT1045-8 ima osam motora, maksimalni potisak od 200 newtona, najveću dozvoljenu masu polijetanja od 12 kilograma, vrijeme leta od 30 minuta i domet radioveze od 10 kilometara.

Dron CNT2200-2 ima jedan motor, raspon krila od 2,2 metara, maksimalnu silu potiska od 50 newtona, masu polijetanja od šest kilogama, vrijeme leta 20 minuta i domet radioveze od šest kilometara.

Dean Džebić, vojno-sigurnosni analitičar kaže kako su dronovi kao i svi ostali proizvodi iz asortimana CNT-a namijenjeni za civilnu upotrebu, ali da im se mora priznati da uspjevaju pratiti trendove i u tom pogledu.

“Budući razvoj multikoptera koji će nositi do 30 kilograma korisnog tereta predstavlja razumijevanje trendova i tržišta.

Savremeni ratovi i oružani sukobi 21. stoljeća predstavljaju dimenziju ratovanja koja je zasnovana na odnosu cijena-rezultat.

Prema tom obrascu skupe i složene borbene sisteme uspješno uništavaju jednostavni sistemi koji su jednostavni za upotrebu i brzo iz nulte serije prelaze u serijsku proizvodnju”, govori Džebić.

On navodi da će budućnost odbrambene industrije u BiH zavisiti od mogućnosti da se na tržištu nametne kao zemlja koja cijenom koštanja radnih sirovina i troškova proizvodnje biti prihvatljiva.

“U konačnici neophodno je i školovanje kadrova iz oblasti balistike, propulzije i cijelog spektra oblasti za koje je visokoškolski sistem obrazovanja u BiH potkapacitiran.

Zbog svih ustavnih i političkih poteškoća sve kompanije iz odbrambene industrije u BiH treba nastojati uvesti u jedinstveni konzorciji koji će ih prdstavljati na trećem tržištu”, predlaže Džebić.

Pogledajte fotografije.

Foto: Klix. ba

Foto: Klix.ba

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.