Na Vojnom aerodromu u Srbiji: Milorad Dodik s Aleksandrom Vučićem na prikazu naoružanja i vojne sposobnosti u Batajnici

Na Vojnom aerodromu u Batajnici počeo je prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Štit 2022” kojem, osim vojnog vrha Srbije, prisustvuju predsjednik Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

U posljednje vrijeme se dosta špekulisalo o pogoršanim odnosima Vučića i Dodika, a sve zbog Dodikovih radikalnih stavova i otvorene podrške Rusiji.

Međutim, zajedničko pojavljivanje na ovom simboličnom događaju, svakako je svojevrsna poruka zajedništva koje je postojalo do sada.

U prikazu naoružanja i sposobnosti učestvuje više od 1.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, 40 vazduhoplova, a prvi put će biti predstavljen i najnoviji kineski raketni sistem srednjeg dometa.

Riječ je o najnovijem naoružanju Vojske Srbije koje će biti u sistemu protivvazdušne odbrane i zahvaljujući kojem će, kako kažu, vazdušni prostor Srbije biti u potpunosti siguran.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović je naveo da imaju ozbiljno oružano sredstvo koje može da gađa istovremeno šest ciljeva u svakom trenutku s 12 raketa.

Predstavljeno je oko 60 letjelica, 20 “Pasarsa”, srpska oklopna vozila “Lazar” i “Miloš”, divizion haubica “Nora” i druga oprema koju su, kako navode, razvili prethodnih godina.

U okviru prikaza planirano je i izvođenje helikopterskog desanta, a predviđeno je da se prikaz završi vazduhoplovnim defileom i demo-skokom pripadnika 63. padobranske brigade.

Najatraktivniji dio prikaza su upravo letovi aviona Ratnog vazduhoplovstva, a letjet će svi tipovi aviona kojima Ratno vazduhoplovstvo raspolaže – MIG-29, orao, G-4 Super Galeb i Lasta, kao i helikopteri Mi-35M, Mi-17, Mi-8 i Erbasovi H-145M.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.