Načelnik kaže da u 63 godine ne pamti nešto ovako: U Busovači jučerašnje nevrijeme napravilo ogromnu štetu, stradala poljoprivredna dobra

Pripadnici civilne zaštite i danas su na terenu u Busovači gdje obilaze lokacije gdje su nastale materijalne štete uslijed jakog nevremena praćenog ledom koje je jučer pogodilo Srednju Bosnu.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Srednjobosanskog kantona su nam kazali da su štrte uzrokovane olujnim nevremenom praćenim ledom prijavljene na području općina Novi Travnik i Busovača te da su najviše stradala poljoprivredna dobra.

“Prijavljene su štete na poljoprivrednim dobrima, usjevima i plastenicima, ali i na manjem broju automobila koja su pretrpjela štetu zbog leda koji je padao.

Također, prijavljene su i štete u vidu lomljenja crijepova na stambenim zgradama i privatnim kućama, a više informacija ćemo imati u narednom periodu”, kazali su iz Kantonalne uprave civilne zaštite SBK.

Načelnik Busovače Asim Mekić u razgovoru za Klix.ba je kazao da u 63 godine ne pamti veće nevrijeme gdje niko od mještana nije uspio na vrijeme reagovati.

“Mi smo jučer zaprimili dosta prijava koje se odnose na materijalnu štetu na fasadma, zgradama, kućama, ali ponajviše na poljoprivrednim dobrima.

Mi ćemo morati tražiti pomoć od kantonalnih i federalnih nivoa vlasti kako bismo pomogli ljudima. Ništa ne obećavamo nikome, ali ako dobijemo sredstva, rasporedit ćemo ih onima kojima su sredstva najpotrebnija i kome je pomoć prvenstveno potrebna za egzistenciju”, kazao je načelnik Mekić.

O ekonomskim parametrima još uvijek se ne može govoriti, a više informacija bit će poznatpo završenim procjenama štete i obilaska terena.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.