Načelnik općine se oglasio nakon stahovitog nevremena: “Mislim da nema kuće koja nije oštećena”

Snažno nevrijeme zahvatilo je poslijepodne sjever Hrvatske, a jaka kiša i tuča veličine oraha padala je na području Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

Tuča je zahvatila i područje grada Varaždina, a najgore je na istoku Varaždinske županije u Općini Veliki Bukovec gdje su oštećeni brojni objekti.

Nevrijeme je zahvatilo i Međimursku županiju gdje je padala tuča veličine oraha, posebno praćena jakom kišom i vjetrom na području Murskog Središća.

Iz Centra 112 u Krapinsko-zagorskoj županiji navode da od građana dobivaju pritužbe i dojave o oštećenim krovovima i razbijenim automobila, a da je najgore prošla općina Hum na Sutli.

Stižu snimke iz Međimurja. Padala je tuča veličine oraha.

“Jezivo, svi auti su razbijeni”

Štete će se tek procijeniti, no, kako kažu mještani Zagorja, tamo gdje je padala, štete na usjevima su totalne, a osim usjeva stradali su i pojedini prozori, a prvenstveno automobili, javlja Zagorje.com.

“Jezivo, što je to bilo. Strava i užas. U životu to nisam vidio, padala je tuča veličine krumpira. U centru općine su svi auti razbijeni, to nije za popravljati, samo za mijenjati.

Imali smo taman Općinsko vijeće, svima su nam auti razbijeni. Idem sada na teren da vidim kako je u drugim dijelovima Huma na Sutli”, rekao je za Zagorje International načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša.

“Mislim da nema kuće koja nije oštećena”

Tuča je zahvatila i područje grada Varaždina, a najgore je na istoku Varaždinske županije u Općini Veliki Bukovec gdje su oštećeni brojni objekti.

Načelnik Franjo Vrbanić izjavio je za Hinu da je nevrijeme općinu zahvatilo nešto prije 18 sati.

“Mislim da nema kuće i gospodarskog objekta, plastenika, staklenika koji nema štete, a štete su nemjerljive jer je padala tuča gotovo veličine naranče.

Upravo pregledavamo teren. Nažalost, nije dobro. Čekamo župana, obavijestili smo sve ostale službe i vidjet ćemo nakon obilaska terena točno što ćemo i otkuda krenuti. Nema objekta koji nije oštećen”, rekao je Vrbanić.

Nevrijeme je zahvatilo i Međimursku županiju gdje je padala tuča veličine oraha, posebno praćena jakom kišom i vjetrom na području Murskog Središća.

Narančasti alarm za kopnenu Hrvatsku, HT izdao upozorenje

Sa sjeverozapada se tijekom poslijepodneva diljem zemlje očekuje postupni porast naoblake, a na kopnu mjestimice kiša i grmljavina.

Prema večeri uz jači razvoj oblaka lokalno izraženi pljuskovi ili grmljavinsko nevrijeme izgledni su ponajprije u sjeverozapadnim i sjevernim predjelima, navečer i u Slavoniji.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, navečer sjeverni, prolazno s jakim udarima. Na Jadranu slabo i umjereno, na otvorenom ponegdje i jako jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 26 do 31 °C.

Meteoalarm je za Slavoniju i središnju Hrvatsku izdao narančasto upozorenje zbog mogućih jakih grmljavinskih nevremena i vjetra. Zbog mogućeg nevremena, Hrvatski Telekom obavijestio je korisnike da zaštite svoju opremu.

“Danas se očekuje grmljavinsko nevrijeme na vašem području. Kako biste zaštitili svoje uređaje, preporučujemo da isključite telefonski i strujni kabel iz utičnica”, naveli su.

Jako nevrijeme zahvatilo i Sloveniju

Oko 16:30 istočne i sjeveroistočne dijelove Slovenije zahvatilo je jako nevrijeme s obilnim padalinama, tučom i jakim vjetrom. Agencija za okoliš Republike Slovenije (Arso) je stoga objavila narančasti alarm.

Kako javlja portal Neurje.si, sustav jakih supercelularnih oluja oko 16:30 prešao je sjeveroistočni dio zemlje.

Najgore je bilo na području Prekmurja, Prlekije i Haloza. Tuča je pala i u Rogaškoj Slatini. Nevrijeme se kreće prema Mađarskoj.

Uprava zaštite i spašavanja do 18 sati zabilježila je 49 događaja. Najveći broj ih je zabilježen na području Pomurja, njih 24. Oštećen je veći broj krovova. Na terenu su aktivirane 24 vatrogasne postrojbe, a intervencije su još u toku – javio je Index.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.