Najavljeni novi protesti ispred OHR-a: Političarima zabranjeno obraćanje

Neformalna grupa građana pod nazivom “ReSTART” organizuje nove proteste u Sarajevu 24. aprila s početkom u 14:30 sati ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR BiH).

“ReSTART BiH poziva građane Bosne i Hercegovine da u ponedjeljak 24.04.2023 s početkom u 14:30 sati ispred zgrade OHR direktno odlučuju o sudbini naše domovine.

Tog dana ReSTART ponovo organizuje mirne proteste ispred OHR kako bi ovaj put dali priliku građanima Bosne i Hercegovine da javno na razglasu iskažu svoj stav povodom najavljenog novog nametanja izmjena izbornog zakona, a samim tim i dalje degradacije političkog sistema Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi ReSTART daje svoje upute za javno obraćanje:

-Svaki građanin koji dobrovoljno pokaže lične dokumente imat će priliku do dva minuta da upute svoju poruku;

-Govor mržnje i vrijeđanje bilo koga neće biti dozvoljeno;

-Osobe koje su trenutno politički aktivne neće imati mogućnost obraćanja;

-Jedina tema o kojoj građani mogu iznositi mišljenje je rad visokog predstavnika Christiana Schmidta i generalno o odnosu internacionalne zajednice prema našoj državi;

-Poruke neka budu kratke i jasne! Treba istaći ono što smatrate pogrešnim, ali i smjer kako u budućnost.

Neformalna grupa građana ReSTART BiH se zalaže za modernu, liberalnu, građansku Bosnu i Hercegovinu, te u tom svojstvu odbijamo biti dio bilo kakvih međustranačkih konflikata, jer smo apsolutno nezavisni u svom djelovanju.

Naše djelovanje danas je prvenstveno usmjereno na kritiku rada visokog predstavnika, koji svojom arogancijom i podaničkim odnosom prema samo jednoj političkoj stranci – HDZ-u vraća Bosnu u etno-feudalno političko uređenje.

Postaje očigledno da će u etnički baziranom političkom sistemu, uvijek neko biti u prilici da blokira formiranje vlasti. Pat poziciju koju je proizveo svojom odlukom od 02.10.2022, visoki predstavnik će ovih dana nastojati da riješi.

Svako novo rješenje koje ponudi, mora biti principijelno i trajno i kao takvo unešeno u Ustav.

Daljom diskriminacijom koja vodi ka aparthejdu se to zasigurno neće postići, nego će proizvoditi nove podjele i netrpeljivosti između etničkih skupina.

ReSTART se istrajno zalaže, da ako se izborni zakon i Ustav mijenjaju, to može biti samo tako što će se implementirati presude Suda za ljudska prava u Strazburu po apelacijama Zornić, Pilav, Pudarić, Sejdić, Finci i ostali, nikako drugačije.

Oni koji pristanu da nam se kao u Dejtonu nameću rješenja kakva nisu po evropskim standardima kako bi zadovoljili samo jednu stranku, ne misle dobro ovoj državi, nego samo na vlastite kratkoročne interese, a to bi u budućnosti bilo pogubno po našu državu”, saopćeno je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.