Najbolja rediteljica 28. SFF-a otvoreno poručila: Sarajevo je vrlo važno mjesto za sve Ukrajince

Dobitnica Srca Sarajeva za režiju na 28. izdanju Sarajevo Film Festivala je ukrajinska rediteljica Maryna Er Gorbach, a u kratkoj izjavi nakon svečane ceremonije dodjele nagrada kazala je kako je “Sarajevo vrlo važno mjesto za sve Ukrajince” – prenosi Klix.

“Mislim da je generalno jako važno pričati ovdje u Sarajevu jer je ovo jako važno mjesto za sve Ukrajince. Došli smo ovdje vidjeti kako je život moguć nakon rata i kako je moguće preživjeti.

Drago nam je vidjeti da je grad pun energije”, kazala je Er Gorbach.

Pomenuvši rat u Ukrajini kratko je kazala: “Molimo se za mir”, te je nastavila sa zahvalama sarajevskoj publici.

“Želim se zahvaliti publici u Sarajevu za sav smijeh jer naš film je drama, ali drama je život. I oni su reagovali savršeno.

Nadam se da će film ‘Klondike’ uskoro stići u kina u Bosni i Hercegovini”, poručila je.

Radnja filma “Klondike” za koji je Maryna nagrađena odvija se 2014. godine, a prati Irku i Tolika, koji uskoro očekuju rođenje djeteta. Žive u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini nedaleko od granice sa Rusijom, oko kojeg su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu.

Njihovo nervozno iščekivanje rođenja prvoga djeteta nasilno prekida rastuća napetost usred rušenja aviona MH17 nedaleko od njihovog sela.

Olupina oborenog aviona i parada ožalošćenih koji dolaze posjetiti mjesto nesreće naglašavaju nadrealnu traumatičnost trenutka.

U ranijim izjavama, rediteljica filma rekla je kako je njena zamisao bila ne dopustiti da jedna velika tragedija bude zaboravljena, istaknuvši i kako je “rat počeo prije osam godina, iako se tek sada o njemu govori”.

Gorbach je priznala i kako je dosta inspirisao i film “Grbavica” bh. redateljice Jasmile Žbanić u kojemu je na dojmljiv i poseban način ocrtana brutalnost rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.