Naknadna “pamet”: SDA “postavila rok” i pozvala visokog predstavnika Christianu Schmidtu da poništi odluku NSRS-a

Stranka demokratske akcije zaključila je kako je usvojeni zakon NSRS o lijekovima i medicinskim sredstvima entiteta RS predstavlja direktan napad na Ustav Bosne i Hercegovine.

Konkretno, “grubo se krši član 1. stav 4. koji garantuje jedinstven ekonomski prostor BiH, kao i član 3. stav 5. na temelju kojeg je uspostavljena Agencija za lijekove BiH kao dodatna državna nadležnost”.

S obzirom da je ovim zakonom previđeno da se počne primjenjivati za šest mjeseci, čime je prolongirana i moguća reakcija Ustavnog suda BiH, jedina instanca koja može pravovremeno reagirati jeste Ured visokog predstavnika, naveli su iz SDA.

“Svako odlaganje reakcije OHR-a, omogućilo bi da ovaj unilateralni potez NSRS postigne krajnje destruktivno dejstvo, a to je – kako je u svom saopćenju ispravno ocijenio i sam visoki predstavnik – narušavanje ustavnog poretka, kroz unošenje pravne nesigurnosti.

Podsjećamo da je OHR, u sličnoj situaciji, Petritschevom odlukom od 1. 10. 1999. poništio pet neustavnih zakona kojima je Narodna skupština RS pokušala prisvojiti pravo da odlučuje o primjeni važećih državnih zakona.

S obzirom da je OHR tada reagirao, navedena praksa i konzistentno izvršavanje mandata ga obavezuje da to učini i sada”, poručili su iz SDA.

Zato pozivamo visokog predstavnika da do 28. oktobra, kada su najavljeni novi neustavni zakoni NSRS usmjereni na rušenje ustavnog poretka, poništi doneseni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

Time će spriječiti pogubno dejstvo ovog, ali i ostalih najavljenih akata. U protivnom, i sam visoki predstavnik će snositi odgovornost za posljedice, navodi se u saopštenju SDA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.