Nakon alarmantnih vijesti iz glavnog grada BiH, Energoinvest o prekidu transporta plina Sarajevu: Jednostrani i nerealni zahtjevi iz RS-a

Nakon informacije da će od 1. januara 2024. godine biti prekinut transport plina prema Sarajevu, iz Energoinvesta su poručili da se radi o jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske “Sarajevo-gas Istočno Sarajevo”.

Saopćenje Energoinvesta prenosimo u cijelosti, a u kojem su otkrili šta se sve dešavalo i šta su poduzeli na rješavanju ovog pitanja.

“Obavještavamo javnost i posebno korisnike i potrošače prirodnog plina da je prethodnih dana suočen sa jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske Sarajevo-gas Istočno Sarajevo koji se odnosi na cijenu i uslove transporta gasa a koji se odnose na dio transportne trase kojim upravlja Sarajevo-gas- Istočno Sarajevo.

Zahtjev Sarajevo-gasa- Istočno Sarajevo je bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo.

Obzirom da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024 god, sveden na dužinu trase kojim Sarajevo-gas Istočno Sarajevo upravlja bio dvostruko veći u odnosu na cijenu BH Gasa,

a da čak ni Regulator Gasa iz RS nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, Energoinvest takve uslove a naročito potkrepljene već poznatom ” ratnom prijetnjom” o zatvaranju ventila nije mogao prihvatiti, jer bi isti uzrokovao lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od strane druga dva transportera u BiH.

Pozive na dogovorno usaglašavanje i upozorenja o posljedicama prijetnje transporter Sarajevogas – Istočno Sarajevo je odbio i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio.

U cilju izbjegavanja uznemirenja javnosti Energoinvest do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti u cilju razrješenja problema.

Navedeno je uključilo:

Detaljno upoznavanje Vlade FBiH sa problemom i zahtjevom za hitno uključivanje u cilju kontakta i dogovaranja sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je sa strane Vlade Federacije BIH i učinjeno na više nivoa na bazi čega ne juče 28.12 2023 godine bio postignut odgovarajuci dogovor.

Enegoinvest je uprkos svemu juče 28.12 2023g pozvao sve učesnike u poslovima sa gasom kako bi iste upoznao sa problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari.

Nažalost danas 29.12 2023 godine transporter Sarajevo-gas Istočno Sarajevo svoju namjeru o zatvaranju ventiala dotoka gasa sa datumom 01.01 2024g u 6h ujutro je ponovo i pismeno potvrdio.

Energoinvest je sa svoje strane ponovo upoznao resornog Ministra i predstavnike Vlade FBIH, koji su jedini nadležni da sa svoje strane zahtjevaju uključivanje nadležnih domaćih i prisutnih ino organa da obezbjede nesmetan protok roba i usluga kroz cijelu BiH.

Očekujući da Sarajevogas-Istočno Sarajevo odgovori na današnji ponovljeni poziv za razuman dogovor molimo građane i korisnike gasa na strpljenje i razumijevanje.

O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema Energoinvest će javnost obavijestiti blagovremeno.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.