Nakon hapšenja na granici BiH i Srbije, Edinu Vranju sud u Beogradu odredio pritvor

Edin Vranju, koji je uhapšen u Srbiji pod sumnjom za ratne zločine na području BiH, tačnije Goražda, određen je jednomjesečni pritvor.

Odluka je to Odjeljenja za ratne zločine suda u Beogradu gdje je danas održano ročište.

Vranj se tereti za isti slučaj koji je već vođen u Tužilaštvu BiH i zatvoren što se tiče njega. Kao što je poznato, a o čemu je govorila i advokatica Vasvija Vidović, u tom predmetu provedena je temeljita istraga i podignuta optužnica.

Ime Edina Vranja se nije našlo u optužnici i on je oslobođen svake sumnje.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se jučer povodom hapšenja Edina Vranja u Srbiji, kazavši da nisu službeno obaviješteni o tome.

U saopćenju su istakli da je u konkretnom predmetu podignuta optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba 26. decembra 2018. godine donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja nije bio izjavljen prigovor.

“Tužilaštvo BiH je o svemu navedenom žurno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije te je proslijeđena naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini”, zaključuje se u saopćenju Tužilaštva BiH.

MUP Srbije uhapsio je Vranja protekle subote na GP Uvac kod Priboja zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zaroblјenika srpske nacionalnosti, koji su bili pripadnici Vojske RS.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.