Nakon odluke Christiana Schmidta, stigle jasne poruke iz američke i britanske ambasade

Nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH oglasili su se i iz ambasade SAD-a u BiH te su poručili da pozdavljaju Odluku visokog predstavnika. “Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku visokog predstavnika o nametanju izmjena Izbornog zakona kako bi se ojačao integritet izbornog procesa u BiH”, navodi se u reakciji Ambasade SAD u BiH na današnju odluku Christiana Schmidta.

“Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet.

Njihov neuspjeh je razlog zašto je HR morao djelovati.

Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dani”, poručili su u reakciji iz američke ambasade.

Povodom odluke visokog prestavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona oglasio se ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Julian Reilly.

Kako navodi u objavi na X nalogu, Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ovu odluku sa ciljem snažnijeg izbornog integriteta.

“Ujedinjeno Kraljevstvo ima jasan stav da izborni sistem Bosne i Hercegovine treba biti transparentniji i pravičniji prije održavanja lokalnih izbora u oktobru 2024. godine.

Za veliko žaljenje je činjenica da lokalni političari nisu ispunili svoja obećanja da će riješiti ovo pitanje, uprkos tome što su imali vremena koje se mjeri u mjesecima.

Visoki predstavnik ima našu punu podršku za njegovo djelovanje koje za cilj ima pružanje snažnijeg integriteta koji zahtijevaju građani i političke stranke”, poručio je ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Julian Reilly.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti i saopćio odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona.

“Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinijele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Ja želim da objavim odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa mojim mandatom. Ovo radim za sve građane BiH“, kazao je Schmidt.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.