Nakon održanog sastanka Vučića i Erdogana, SDP BiH pozvao Republiku Tursku da uvede sankcije Dodiku

Nakon održanog sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, a nakon kojeg su poslate poruke i o situaciji u Bosni i Hercegovini, oglasili su se iz Socijaldemokratske partije (SDP BiH) upozorivši da bilo kakav dogovor dvojice predsjednika ni na koji način nije obavezujući za BiH. Iz SDP-a su pozvali Republiku Tursku na uvođenje sankcija predsjedniku SNSD-a, Miloradu Dodiku.

Bosna i Hercegovina ima svoje institucije, koje su, unatoč brojnim manama i problemima u funkcioniranju, ipak naše državne institucije, ističu iz SDP-a BiH, naglašavajući kako samo one potvrđuju suverenost i nezavisnost, zbog čega se moraju čuvati, poštovati i izgrađivati.

“Bosna i Hercegovina neće nikome služiti za potkusurivanje i neće se o nama odlučivati kao na Berlinskom kongresu. Zato, bilo kakvi dogovori lidera dvije tuđinske zemlje o medijatorstvu, kao i najava da će dovesti navodne etničke lidere za isti stol u Beogradu ili Istanbulu, odnosno, izvan Bosne i Hercegovine, nije i ne može biti put očuvanja institucija Bosne i Hercegovine”, naveli su u saopštenju za javnost iz Socijaldemokratske partije.

Dodali su da se o Bosni i Hercegovini mora odlučivati u njenom Parlamentu, a nikako po beogradskim, zagrebačkim i istanbulskim rezidencijama.

Pozvali Tursku na uvođenje sankcija Dodiku

U saopštenju su pozvali Republiku Tursku da slijedi put NATO saveznika Sjedinjenih Američkih Država i uvede sankcije Miloradu Dodiku, njegovim finansijerima, ali i akterima iz Srbije koji surađuju s Dodikom.

“To je idealna prilika da Turska i djelom potvrdi deklarativnu podršku Bosni i Hercegovini”, smatraju iz SDP BiH.

Kako ističu, sankcijama prema rušiteljima Bosne i Hercegovine i onima koji ih podržavaju, umjesto davanjem vjetra u leđa rastakanju Bosne i Hercegovine svođenjem rješenja krize na dogovor plemenskih vođa, pokazuje se koliki je ko prijatelj našoj zemlji i njenim građanima.

“Na kraju, kakav se uopšte dogovor s Aleksandrom Vučićem može postići u korist Bosne i Hercegovine”, pitaju iz ove bh. partije.

“Bez obzira na vaninstitucionalne pokušaje derogiranja državnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, Turska, Srbija a i Hrvatska moraju znati da su za izmjene Ustava BiH nužne ruke i opozicionih stranaka koje su se na inicijativu SDP BiH okupile oko jedinstvenih principa zaštite države.

Zato, dogovori navodnih plemenskih lidera otpadaju kao opcija, a deblokada institucija i pregovori u Parlamentu BiH su jedini ispravan put za našu državu”, navode u SDP-u Bosne i Hercegovine.

“SDP neće popustiti niti milimetar od stava da se o Bosni i Hercegovini odlučuje u Bosni i Hercegovini, a da su svi pregovori tek uvod jedinoj obvezujućoj diskusiji u Parlamentu Bosne i Hercegovine”, stoji u zaključku saopštenja za javnost.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je sastanak s političkim liderima iz Bosne i Hercegovine, koji bi mogao biti održan nakon izbora u Srbiji.

On je s predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem učestvovao na sastanku Vijeća za saradnju na visokom nivou između Turske i Srbije, održanom u Ankari. Turski je predsjednik nakon ovog sastanka govorio o situaciji u Bosni i Hercegovini najavivši okupljanje “tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh”.

Leave your vote

-9 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.