Nakon skandaloznih riječi Milorada u Beogradu: Vučić podsjetio Dodika na “suštinu” i rekao mu šta će Srbija podržati

Dejtonski sporazum je suština i Srbija će podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, a što je u skladu s tim sporazumom, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom koji je u Beogradu poslao skandalozne poruke.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji rekao da ga je Dodik izvijestio o situaciji u BiiH, stajalištima Banjaluke i pokušaju RS da sačuva prava stečena sporazumom u Daytonu kojim su okončani ratni sukobi u BiH.

“Rekao sam u ima Republike Srbije da je Dejtonski sporazum suština i da ćemo podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH, a što je u skladu s Dejtonskim sporazumom”, kazao je Vučić.

On je najavio zajedničku izgradnju dva memorijalna centra – u Donjoj Gradini i jednog u Beogradu posvećenih jasenovačkim žrtvama, naglasivši da je i poglavar SPC-a patrijarh Porfirije prihvatio sudjelovanje u tom projektu.

Vučić je rekao i da će Srbija nastaviti dosadašnju pomoć Republici Srpskoj i najavio podršku za još pet općina u tom bh. entitetu, s kojim Srbija po Dejtonskom sporazumu ima posebne veze.

Dodik je novinarima prenio da je Vučića izvijestio o “unutrašnjim problemima u BiH”, koji su, po njegovoj ocjeni, “kulminirali bezobraznim načinom rješavanja imovine”.

On je ustvrdio da je cilj “razgraditi ustavni položaj RS-a” i postaviti imovinu “kao problem na razini BiH”.

Ukoliko se bude inzistiralo na tome, dodao je, vlastima u RS-u bit će onemogućeno da razgovaraju s investitorima.

Naglasio je da vlasti u Republici Srpskoj insistiraju jedino na poštivanju Dejtonskog sporazuma, Ustavu RS-a i poštivanju cjelovitosti BiH.

“Kulminirali su problemi kada je došao cinični zahtjev da se postavi imovina, kako bi oni rješavali tu imovinu. Rekao sam da ukoliko se bude insistiralo na tome i ne bude riješilo šta će se desiti. Blokadom koju su napravili za imovinu, mi nismo u mogućnosti da razgovaramo sa investitorima, a dovedene su u pitanju koncesije. Sve ono što hoćemo je da se poštuje Ustav BiH”, kazao je Dodik.

Potom je dodao:

“Poštivanja Djetonskog sporazuma i BiH njene cjelovitosti, ali i poštivanja prava RS. Došli smo do trenutka da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti RS, ukoliko se ne riješi pitanje imovine i druga ključna pitanja koja su nama data Ustavom.

Mi smo rekli da pratimo stav Srbije po pitanju NATO, to je i naša politika. Nismo za to da nas podmuklim radnjama da smo dovedeni u pitanji da nešto moramo prihvatiti”, kazao je Dodik – javlja N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.