Nakon Slovenije nevrijeme je stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Grom udario u porodičnu kuću kod Mostara

U ponedjeljak je oko 20 sati grom udario u porodičnu kuću u Pologu kod Mostara, potvrđeno je za Bljesak.info iz PVP Mostar. Kako su kazali, trenutno je pristigao veći broj prijava zbog oborenih grana i stabala, nove prijave još uvijek pristižu i više detalja bit će poznato nakon intervencija.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narančasto upozorenje za više regija. Od 16 sati kiša je već zahvatila određena područja, no veći dio BiH je “na udaru” od 18 sati.

Za mostarsku regiju nevrijeme je najavljeno sve do ponoći, a iz FHMZ-a su kazali kako se očekuje žestoka oluja s grmljavinom.

Oboreno stablo u Mostaru Može doći do oštećenja imovine i drveća. Iznenadna poplava, udari vjetra i grad su mogući.

Može se očekivati poremećaj u transportu i aktivnostima na otvorenom.

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog oglasio se danas, 28. augusta, nakon što je najavljena promjena vremena, kiša i grmljavinsko nevrijeme.

Meteorolog se oglasio na Facebook profilu, a objavu prenosimo u cijelosti:

“Koliko mi Risticeva ETA jutros ima smisla – i po položaju ciklone, ali i smjeru prostiranja fronte.

Večeras su jača grmljavinska nevremena izgledna širom Hercegovine i duž Jadrana. Pratimo upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi.”

Podsjetimo, danas je nevrijeme pogodilo i Sloveniju.

Iz Policijske uprave Koper za 24ur.com potvrdili su da je muškarca na području koparske luke udario grom.

Reanimacija na mjestu događaja bila je uspješna, a povrijeđeni je odmah prevezen u Opću bolnicu Izola, ali detalji njegovog zdravstvenog stanja još nisu poznati.

Riječ je o radniku vatrogasne jedinice.

Olujno nevrijeme, koji je već u jutarnjim satima haralo slovenskom Istrom, izazvao je prava razaranja.

Osim vjetra olujne jačine, pala je velika količina padavina koja je dovela do plavljena ulica, a nekoliko gradova ostalo je bez napajanja električnom energijom.

Prema podacima Arsa dostupnim na internetu, količina padavina izmjerena danas u Kopru znatno premašuje višegodišnji mjesečni prosjek padavina u augustu na Primorju.

Kako je saopćeno iz Štaba, trenutno je najviše problema u dolini Dragonje i u Seči, a poplavljeni su i mnogi putevi i ulice uz more.

Prema podacima civilne zaštite, u Padni je pronađeno najmanje osam krovova stambenih kuća, šteta je nastala i u susjednom selu Sv. Peter.

Padavine su prognozirane i za narednih nekoliko sati i tokom sutrašnjeg dana, upozoravaju iz Štaba civilne zaštite primorskog područja, koji upozorava građane da se ne zadržavaju u blizini rijeka i obilnih kiša, jer mogu naglo porasti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.