Nakon susjedstva, snažno nevrijeme stiglo je i u Bosnu i Hercegovinu: Izdato je upozorenje zbog pojačanog olujnog vjetra

Za veći dio Bosne i Hercegovine danas je izdato narandžasto upozorenje zbog pojačanog olujnog vjetra. Nakon što je nevrijeme pogodilo dijelove Hrvatske, jaki udari vjetra zabilježeni su i u BiH.

Za regiju Sarajeva navedeno je da se očekuju vjetrovi jačine oko 60 km/h, a prema snimku koji je objavljen na društvenim mrežama nevrijeme je već počelo stvarati probleme u saobraćaju.

Na Ilidži je drvo palo na podvožnjak i tim povodom kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva, ali oni za sada nemaju informaciju o ovom događaju.

Desetine vozila se zaglavilo na putu prema Jahorini zbog snijega i udara vjetra

Saobraćaj na putu Sarajevo – Jahorina je otežan, a snježne padavine i vjetar olujne jačine stvaraju probleme vozačima zbog čega je na desetina vozila trenutno zaglavljeno i onemogućeno nastaviti vožnju.

Zbog snijega koji neprekidno pada, što uz jake udare vjetra otežava vidljivost i kretanje automobila, na cesti koja iz Sarajeva vodi ka Jahorini, saobraćaj se odvija usporeno.

Također, zbog jakog snijega i vjetra koji otežavaju vidljivost, samim time i kretanje automobila, na pojedinim dionicama puta došlo je do potpune obustave saobraćaja jer su vozila zaglavila.

Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima te napominju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Podsjećamo, za veći dio naše zemlje danas je izdato narandžasto upozorenje, prvenstveno zbog jakog olujnog vjetra koji će negdje dostizati brzinu i do 70 kilometara na sat. Također, prognozirane su i snježne padavine uz drastičan pad temperature.

Nevrijeme je zabilježeno i u Srebreniku. Stručne službe u tom gradu uklanjaju stabla sa saobraćajnica.

Vjetar je danas u Bijeljini skinuo lim sa stambene zgrade i oborio stablo u jednoj od gradskih ulica.

Vatrogasci su jutros intervenirali i skinuli lim koji je vjetar otkinuo sa krova zgrade u naselju Galac, kako ne bi pao na ulicu.

Jak snijeg pada na bh. planinama.

Podaci BIHAMK-a

Kolovoz je mokar ili vlažan, a na krajnjem jugu pretežno suh. Na pojedinim dionicama u višim predjelima mjestimično ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Tarčin-Konjic (Ivan Sedlo), Jablanica-Posušje (Blidinje) i Turbe-Karanovac, kao i područje Makljena (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje), Han Pijeska i Romanije.

Zbog povremenih sniježnih vijavica izdvajamo područje Nišića, Ivan Sedla, Karaule, Rostova, Romanije i Rogoja. U jugozapadnim krajevima, te ponegdje na sjeveru, skrećemo pažnju na jak vjetar. Upozoravamo i na učestale odrone, a izdvajamo puteve: Turbe-Karanovac, Jajce-Banja Luka, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Bugojno-Kupres i Sarajevo-Foča.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.