Nakon velikog poraza Narodne skupštine RS, zastupnica SDA Čolo javno: Na prenosu nadležnosti ne mogu više raditi!

Petnaest poslanika Predstavničkog doma Paralmenta Bosne i Hercegovine je potpisalo pet zahtjeva Ustavnom sudu BiH da riješi spor koji postoji između entieta RS i države BiH, a koji je to sve objedinio u jedan postupak.

Radi se o informacijama koje je NSRS usvojila 10. decembra prošle godine, na posebnoj sjednici.

To su informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnih poreza, sigurnosti i odbrane, VSTV i Deklaracija o ustavnim principima.

Tada je Vlada RS naložila posebnim zaključcima da Vlada RS povuče svoju saglasnost koju je prethodno dala da se na nivou države donese Zakon o odbrani, UIO te Zakon o VSTV.

“Prvo smo se obratili predsjedniku NSRS da povuče svoje informacije i da zaključke stavi van snage jer nešto što je preneseno na državu, po Ustavu BiH ne može se unilateralno vraćati.

To je protivno pravnoj sigurnost, principu sadržanom u članu 1.2 Ustava BiH koji govori da je BiH pravna država.

To je protivno članu 3.3 b Ustava gdje je rečeno da će se entiteti i svi niži nivoi vlasti podvrgnuti zakonima i Ustavu BiH, da ne mogu unilateralno rušiti zakone koji su doneseni na nivou BiH.

Obzirom da NSRS nije željela da ovo povuče van snage, onda smo tražili od Ustavnog suda da riješi spor koji postoji između entiteta i države.

Ustavni sud je riješio spor u našu korist”, rekla je za N1 Alma Čolo, zastupnica SDA.

Ističe da nisu išli sa zahtjevom za ocjenom ustavnosti jer Ustavni sud u pravilu ne ocjenjuje akte niže pravne snage kao što su zaključci.

“Išli smo na rješenje ustavnopravnog spora i Ustavni sud je riješio u korist države, da se jednom prenesene nadležnosti ne mogu ponovno vraćati na entitet.

Znači te odredbe kojima je NSRS naredila Vladi RS da u roku od šest mjeseci pripremi odgovarajuće zakone i dostavi u proceduru NSRS, stavljene su van snage tako da Vlada RS ne može postupati po tim odredbama.

To znači da neće pripremati te zakone jer bi to bila protivustavna aktivnost”, kazala je Čolo za N1.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je donio odluku o ovom zahtjevu, ali i zahtjevu Dragana Čovića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.