Nakon žalbe: Sud BiH ukinuo presudu bivšem ministru Sadiku Ahmetoviću, naređeno novo suđenje

Nakon žalbe Sud BiH je u Vijeću Apelacionog odjeljenja ukinuo prvostpenu presudu kojom je bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Potvrdila je to njegova advokatica Senka Nožica.

Tom presudom Ahmetović se teretio da je potpisivanjem ugovora o djelu omogućio uposleniku Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi, čime je nanio štetu budžetu BiH.

Riječ je o periodu od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kada je bio ministar sigurnosti. To je učinio, navodilo se u optužnici, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Bektiću.

Naime, bivšem ministru sigurnosti na teret se stavljalo da je s njim potpisao četiri ugovora o djelu kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i drugi poslovi iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM te je budžet BiH oštećen za ukupan iznos od 15.680 KM.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.