Nana Fata Orlović se sprema za odlazak na hadž: Svoj narod selamim gdje god bio

Nana Fata Orlović, zajedno sa kćerkama i sinom, privodi kraju pripreme za odlazak na hadž i ispunjavanje pete vjerske dužnosti muslimana.

Zdravlje je, kaže, služi, a poslije loma ruke vratila se od kćerke Hurije Karić iz Srebrenika u svoje Konjević Polje. Najljepše je, veli ona, u svojoj kući, a dovoljno joj je da sama može doći do vode i da se može presvući.

“Hvala Bogu sve sam završila i sve je prošlo kako treba, pa neka prođe i ovo da i ja malo dahnem. I vi ste se umorili uz mene, a i ja sam. Ali, eto, sve smo prebrodili još i ovo da prođe i bit će sve, ako Bog da, dobro”, kaže nana Fata Orlović za Anadoliju.

Godine herojske borbe

Iza nje su godine herojske borbe za svoju imovinu. Rođena je 1943. godine u neposrednoj blizini kuće gdje se i udala za Šaćira Orlovića. Rodila je sedmero djece, četiri kćeri i tri sina, ima dvanaestero unučadi i tri praunučeta. Loza Orlovića, nakon genocida, razgranala se čak i do dalekih Sjedinjenih Američkih Država (SAD) gdje su sva Fatina djeca, izuzev kćerke Hurije. Zbog toga joj odlazak na hadž mnogo znači.

“Znači mi jer sam ostvarila sve po Božijoj pravdi. I ovo je Božije. Ovo je završetak i sa ovim završavam sve. Svoj narod selamim gdje god bio”, kazala je nana Fata za Anadoliju.

U svojoj borbi uvijek se, kako je kazala, “oslanjala na dragog Allaha i uzdala se samo u Njegovu pomoć i to što ide na hadž, Allahovo je djelo”, a ona na hodočašće ide zbog svog srca i naroda.

“Ja ne idem da se zovem hadžinica, ja idem zbog svog srca i svog naroda. Hadžinica može biti ko god hoće, ali zvali me ili ne, mene su i ranije slali pa sam rekla neću dok ovo ne završim. Sad idem slatko. Završila sam svoju obavezu što me je Allah dž.š. zadužio i sada neka me zove kako ko hoće”, kazala je.

Boli je što mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine. Njena djeca su se rasula po svijetu, ali i djeca mnogih drugih roditelja.

“Preporučila bih ovim našim političarima neka puste malo djecu, ovi što su završili fakultete, da nam ne idu školovana djeca u tuđu zemlju”, rekla je nana Fata.

Nema države kao što je Bosna

Nikada nije krila ljubav prema državi Bosni i Hercegovini. Proputovala je cijeli svijet iako, kaže, nije završila školu. Vidjela je svojim očima što mnogi obrazovani ljudi nisu vidjeli, ali opet se najradije vraćala u svoju Bosnu i Konjević Polje.

“Države nema kao što je Bosna. U nas je sve. Prvo narod, pa šume, zemlja, voda, ali izdadoše nas izdajnici. Stani čvrsto, nemoj se bojati nikoga”, poručila je na kraju razgovora nana Fata Orlović.

U nedjelju će u Konjević Polju biti organizovan ispraćaj nane Fate Orlović na hadž. Njena vrata su za sve dobronamjerne ljude uvijek otvorena. I za Srbe, kaže ona, koji joj nisu uzeli za zlo što se borila za svoja prava i svoju imovinu.

Njena pravna borba za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, trajala je dvije decenije, a završena je u ljeto 2021. godine.

Imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka agresije u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članova porodice.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.