Narod i Pravda, Naša stranka i SDP BiH od Christiana Schmidta traži da hitno reaguje i smijeni Željku Cvijanović

SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka, koji čine vlast u Kantonu Sarajevu, poznati i kao sarajevska “Trojka”, obratili su se danas zajedničkim saopćenjem upućenom visokom predstavniku u našoj zemlji Christianu Shmitu pozivom da hitno reaguje u vezi Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

“Tražimo da visoki predstavnik smijeni sa pozicije predsjednicu entiteta RS, Željku Cvijanović, zbog potpisivanja neustavnog, antidejtonskog zakona”, naveli su u saopćenju.

Zakon o nepokretnoj imovinu u RS-u usvojen je u februaru a objavljen službenom listu početkom aprila. U suprotnosti je sa Ustavom Bosne i Hercegovine što je u više navrata potvrdio i Ustavni sud BiH.

“Čin usvajanja zakona i njegova objava u službenom listu jasno pokazuju da Milorad Dodik i njegov režim imaju namjeru ići do kraja kada je u pitanju pravno nasilje i separatizam”, rekli su u saopćenju.

Ističu potrebu za konkretnijim djelovanjem

Dodali su kako uprkos jasnom stavu Ustavnog suda BiH, Dodik nastavlja ići putem kojim želi promijeniti suštinu ustavno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine i samog Dejtonskog sporazuma.

Pozdravljaju jasnu osudu ovakvih poteza koja je došla od OHR-a i visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali ističu potrebu za konkretnijim djelovanjem.

“Visoki predstavnik i OHR imaju obavezu zaštiti mirovni sporazum i sankcionisati sve one koji rade na destabilizaciji i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini. Iz togaproističe obaveza da se hitno reagira i korištenjem bonskih ovlaštenja, koja su potpuno u skladu sa Dejtonskim sporazumom, te da se stavi van snage rušilački akt koji dolazi od vlasti u RS-u predvođenih Dodikom. Režim u RS-u je pokazao da ne postoji crvena linija koju neće preći kada je u pitanju napad na Dejtonski sporazum i državu”, navode stranke “Trojke”.

Posebno ističu važnost razumijevanja aktuelnih međunarodnih okolnosti izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu, što daje dodatnu težinu postupcima vlasti u RS-u.

“Očigledno je da je Dodik ruski pijun koji se u potpunosti stavio u službu zvaničnog Kremlja. Ruska zastava za Dodikovim reverom dok svjedočimo masovnim ruskim zločinima u Ukrajini, polutajni razgovori sa ruskim državnim vrhom i spremnost na potpunu eskalaciju prilika u BiH jasno pokazuju da Dodik nije ni za Dejtonski sporazum, ni za europski put naše zemlje, kao niti za održivi mir”, smatraju stranke Tojke.

Poručuju kako jasno uočavaju koordinaciju koja se prijedloga HDZ-a BiH o upisivanju etničkog identiteta u lične dokumente, dolasku Zorana Milanovića, postrojavanju HVO-a u Mostaru i Dodikovog nastupa.

Naglašavaju da stranke koje su u vlasti imaju odgovornost zaštiti državne institucije te da moraju imati jasniji stav i poduzimati konkretne mjere na odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Navode kako će kao “Trojka” nastaviti poduzimati sve radnje u skladu sa svojim političkim kapacitetima kako bi se suprotstavili rušiteljima države i osujetili njihove planove.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.