Naša stranka reagovala nakon poziva visokog predstavnika Christiana Schmidta: “Sve je bolje od još četiri godine Novalićeve vlade”

Naša stranka reagovala je na posljednja politička dešavanja o procesu formiranja vlasti na federalnom nivou, poručivši da deblokada mora biti usmjerena ka visokom predstavniku Christianu Schimdtu.

Ističu da Vlada FBiH ne može biti formirana bez saglasnosti predsjednice i oba potpredsjednika Federacije BiH pa time očekuju reakciju iz OHR-a, konstatujući da se ne smije dozvoliti da Novalićeva vlada ostane još jedan mandat.

Priželjkuju rješenje koje je sistemsko i dugoročno.

“Neprihvatljivo je da Novalićeva vlada ostane još jedan mandat. Potrebno je dugoročno rješenje koje će se fokusirati, ne samo na deblokadu formiranja vlasti, već i na deblokadu zakona koje usvoji Predstavnički dom.

To znači da odluka ne treba ići u pravcu dodatnog osnaživanja Doma naroda niti bilo kojeg kluba naroda u tom Domu”, poručili su.

Dodaju da nam iskustvo govori da se domovi naroda i na federalnom i na državnom nivou zloupotrebljavaju.

“Ne služe tome da se osiguraju Ustavom zagarantovana prava naroda, čemu su namijenjeni, nego ostvarenju stranačkih interesa i interesa pojedinaca. Rješenje koje smo predložili za državni nivo odnosi se na ukidanje Doma naroda”, navode.

Ističu da tim ukidanjem ne bi bio ugrožen ničiji vitalni nacionalni interes.

“Svaki narod bi u Predstavničkom domu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionisao po istom principu kao i do sada, te bi, ako postoji neslaganje o vitalnom nacionalnom interesu, o tome odlučivao Ustavni sud BiH”, naveli su.

Na kraju objašnjavaju da se isti princip osnaživanja Predstavničkog doma, a ograničavanja moći Doma naroda može primijeniti i u Federaciji.

“Ono što smatramo neophodnim je izjednačavanje Ostalih s konstitutivnim narodima kroz njihovu političku participaciju na svim nivoima i na svim pozicijama vlasti.

Naša stranka je kritikovala prethodnu odluku Schimdta, kojom je za formiranje Vlade prednost data nacionalnim strankama. Istu grešku visoki predstavnik ne treba ponoviti”, zaključili su.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.