Naša stranka u Parlamentu BiH održala zajedničku sjednicu: Predvodimo proces za dobijanje kandidatskog statusa BiH u EU

Naša stranka je danas u Parlamentu BiH održala zajedničku sjednicu Predsjedništva i Glavnog odbora.

Povod je aktuelna politička situacija u zemlji s posebnim osvrtom uticaja globalne krize na sigurnosnu, političku i ekonomsku stabilnost BiH.

Na sjednici su doneseni sljedeći zaključci:

U cilju što bržeg dobijanja kandidatskog Bosne i Hercegovine u EU zahtijevamo hitno održavanje sjednice Doma naroda BiH kako bi se usvojili Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u te Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Ovi zakoni nalaze se na listi 14 prioriteta i njihovo usvajanje dovoljno je da BiH kredibilno traži status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji.

S obzirom na sigurnosnu i političku krizu u Evropi i svijetu te izazovima koje ona predstavlja za BiH i region, a u odsustvu strateške diplomatske aktivnosti BiH na međunarodnom nivou, obavezuju se predstavnici Naše stranke da nakon Berlina organizuju zagovaračke aktivnosti u Briselu, Beču, Londonu, Vašingtonu i drugim prijestolnicama koje učestvuju u donošenju odluka u vezi sa budućnošću BiH i regiona, kako bi se ostvarila maksimalna korist za BiH.

Naša stranka će u narednih 60 dana na svim nivoima vlasti uputiti set antikoruptivnih zakona. Na državnom: Izmjene i dopune Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. U Domu naroda FBiH zahtijevamo usvajanje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije.

Na kantonalnom nivou vlasti, kako smo već to uradili u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu, insistirat ćemo na usvajanju Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika. To je preduslov za formiranje ureda za borbu protiv korupcije u tim kantonima.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona, Naša stranka stoji čvrsto iza svog prijedloga ustavnih promjena i neće učestvovati u pregovorima koji produbljavaju postojeće ili stvaraju nove etničke podjele zemlje.

Nećemo pristati na dogov etnonacionalnih stranaka koji zagovaraju podjele, ne implementiraju međunarodne presude i koji su štetni po BiH. Pozivamo međunarodnu zajednicu da razmatra jedini prijedlog u zvaničnoj parlamentarnoj proceduri te da poštuje institucije BiH.

Učinit ćemo sve da se Izbori održe u oktobru, uz korištenje savremenih tehnologija koje sprečavaju dokumentovane izborne krađe te da se rezultati izbora implementiraju.

Zahtijevamo političku i zakonsku odgovornost Vlade premijera Fadila Novalića te rukovodstva Elektroprivrede BiH za propast najvećeg energetskog projekta u savremenoj istoriji BiH, Termobloka 7, za koji su zadužili FBiH u iznosu od 1,8 milijardi KM, a na kojem je samo do sada izgubljeno 234 miliona KM; 35 miliona KM potrošenih na izgubljeni arbitražni proces za HE Vranduk; neplanski utrošenih 40 miliona KM na izgradnju tunela Hranjen te preko pola milijarde neuplaćenih doprinosa u rudnicima u vlasništvu FBiH.

Da bismo obezbijedili sigurno snabdijevanje hranom za sve građane BiH, poljoprivreda i ruralni razvoj moraju biti prioritetni sektori za strateška ulaganja na čemu smo insistirali protekle tri godine. U parlamentarnu proceduru uputit ćemo zakone neophodne za hitno oslobađanje EU pretpristupnih fondova za ruralni razvoj.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.