Naša stranka: “Već sedam godina čekamo da ova Vlada kreira zakonski okvir kojim će se smanjiti fiskalno opterećenje radničkih plata”

Zvaničnici Naše stranke izjavili su kako će podržati novi porezni okvir o kojem će se raspravljati na sjednici Parlamenta FBiH u ponedjeljak isključivo pod uslovom poreznog rasterećenja radničkih plata.

Iz ove stranke su naglasili kako prijedlozi Vlade Federacije BiH ne donose ništa zbog čega bi ih podržali, a kao najkrupniji nedostatak ističu to što neće doći do poreskog rasterećenja radničkih plata.

“Već sedam godina čekamo da ova Vlada kreira zakonski okvir kojim će se smanjiti fiskalno opterećenje radničkih plata i napokon ispuniti obećanje iz Reformske agende o prebacivanju poreznog tereta s rada na potrošnju”, navode iz Naše stranke.

Zbog toga, ističu kako bi se eventualna podrška zakonskim rješenjima mogla pružiti ukoliko Vlada usvoji zahtjeve Naše stranke, a to su:

Jednostavan, administrativno i cjenovno efikasan sistem naplate direktnih poreza

Povećanje transparentnosti sistema prema radnicima kao obveznicima doprinosa

Stvaranje preduslova da svako buduće smanjenje stopa bez sumnje ide u korist radnika.

Ističu kako je neprihvatljivo propuštanje šanse da se fiskalno rasterete obrtnici, ali nastavak prakse da se freelancerima naplaćuje osiguranje dok im pravo na korištenje tog osiguranja ostaje uskraćeno.

“Predložena stopa poreza na dohodak od rada u FBiH viša je od trenutne a pogotovo od one u RS-u, što znači da ne služi ni rasterećenju radnika, ali ni usklađivanju sistema unutar zemlje.

Dodatno, uvođenje različitih stopa oporezivanja dohotka od rada (13 posto) i kapitala (10 posto) otvara prostor za buduća usložnjavanja sistema i smatramo da je zadržavanje jedinstvene stope od 10 posto znatno bolje rješenje”, ističu.

Također, naglašavaju kako je problem prijedloga Vlade FBiH u tome što se ne znaju njihovi efekti.

“Nemamo procjenu njihovog uticaja na zaposlenost i rast plata.

Najvjerovatnije zato što toga neće ni biti. Da je smanjeno opterećenje plata došlo bi do smanjenja sive ekonomije, odnosno povećanja broja prijavljenih radnika i prijavljenih plata.

Nisu uradili ni procjenu utjecaja vlastitih prijedloga na produktivnost. Da su predložili poresko smanjenje opterećenja rada, došlo bi do rasta radničkih plata, a time njihovog zadovoljstva poslom, te posljedično rastom produktivnosti”, pojašnjavaju iz Naše stranke.

Navode kako se nije uradila ni procjena utjecana na prihode domaćinstava.

“Kompanijama bi to oslobodilo dio ušteda za novo zapošljavanje, investicije u opremu, mehanizaciju i digitalizaciju, čime bi se produktivnost kompanija i njihovih radnika mogla značajno povećati.

Nisu uradili ni procjenu utjecaja na prihode domaćinstava s jednim dohotkom. Kao socijalno osjetljiva stranka smatramo da je važno da znamo koji je broj poreznih obveznika koji će biti negativno pogođeni.

Kao što nisu uradili ni niz drugih procjena koje im ne bi isle u prilog. Predugo smo čekali da bismo dobili prijedloge koji to ne sadržavaju te stoga i ne zaslužuju da budu podržani osim po prethodno navedenim uslovima”, zaključili su iz Naše stranke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.