Nastavljaju se pretresi zbog sumnjivih diploma, SIPA u sefu pronašla više od 300.000 KM

Pripadnici SIPA-e nastavili su danas aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva “Klaster” u kojoj su u fokusu privatne visokoškolske ustanove u BiH, ali i njihovi zaposleni, zbog sumnje u prodaju diploma.

U nastavku istrage u predmetu “Klaster” Tužiteljstvo BiH intenzivno provodi dalje aktivnosti usmjerene na dokumentiranje počinjenih krivičnih djela i počinitelja.

Poseban fokus usmjeren je na prikupljanje dokaza o imovinskoj koristi stečenoj krivičnim djelom i pranju novca.

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, uz pribavljenu naredbu Suda BiH, policijski službenici SIPA-e su danas, provedenim pretresom sefa osumnjičenog V.S. pronašli gotov novac u iznosu većem od 300.000 KM u inostranoj valuti.

Dosadašnjim istragom u ovom predmetu ukupno je pronađeno i privremeno oduzeto više od 450.000 KM u gotovini.

Tužiteljstvo BiH u ovom krivičnom predmetu nastavlja planirane aktivnosti u suradnji sa svim nadležnim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini,

u cilju prikupljanja dokaza o odlučnim činjenicama vezanim sa sistemsku korupciju, neovlaštenu trgovinu, organizirani kriminal i pranje novca u oblasti visokog obrazovanja.

Nedavno je o ovoj velikoj akciji SIPA-e govorio i glavni tužitelj Tužilaštva BiH Milanko Kajganić riječima da se “Univerzitetske diplome u BiH se kupuju na benzinskim pumpama”.

“Što se tiče akcije Klaster, želim da pohvalim sve pripadnike SIPA-e i direktora na izvanredno izvedenoj akciji i radnjama koji su trajale od 2021. godine i važno je naglasiti da tokom dvije godine nije došlo do neovlaštenog saopštavanja informacija u javnost.

Na žalost nakon lišenja slobode, pojavile su se u javnosti određeni dokumenti koji mogu naštetiti predmetu i postupanju agencija i tužilaštava”, objasnio je tada Kajganić.

“Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi, govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao. Tražit ćemo od njih pomoć iz domena njihove nadležnosti.

Svi treba da se uozbiljimo i da inspekcija bude rigoroznija i utvrde kako bez obzira na kontrole moguće kupiti diplomu”, kazao je tada Kajganić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.