Navijači očekuju velike stvari: Ko je biznismen iz Londona Samir Cerić, novi predsjednik FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar dobio novog predsjednika. Umjesto preminulog Admira Džubura na toj poziciji će biti biznismen iz Londona Samir Cerić.

Cerić već dugi niz godina živi i radi u Velikoj Britaniji, a njegove veze s poznatim ljudima iz svijeta nogometa sigurno su bile jako značajne u imenovanju na novu poziciju.

Pamtimo ga kao idejnog tvorca da Formula E dođe u Sarajevo.

U Velikoj Britaniji važi za izuzetno uspješnog poduzetnika, jednog od simbola tamošnje kreativne industrije. Uostalom, čuveni Times Magazine uvrstio ga je na famoznu listu najmoćnijih ljudi u svijetu umjetnosti i mode, tako da je suvišno ulaziti u detaljnije analize njegovog statusa na Otoku.

I kakve to veze ima sad sa bh. sportom, upitat će neko. Cerić je, pored svih svojih interesovanja , sportski fanatik. Sa snažnim vezama, koje želi iskoristiti kako bi pomogao sportu u BiH.

Recimo, involviran je u nekoliko projekata sa Rickom Parryjem, nekadašnjim čelnikom Liverpoola i čovjekom koji je patentirao današnji sistem i brend Premiershipa. Parry trenutno razvija ambiciozan fudbalski plan u dalekoj, ali bogatoj Kini, upravo kao i Rasmus Ankersen, rukovodilac engleskog Brentforda i danskog Midtjyllanda, koji je još jedan od saradnika Samira Cerića.

I to je tek početak veoma sadržajne liste poznanstava i konekcija koje se nalaze u rokovniku rođenog Banjalučanina, a koji sve to želi iskoristiti kako bi prvenstveno pomogao da se bh. fudbal osovi na noge.

Ovako je za scsport.ba govorio 2018. godine

Možemo li popraviti i stanje u bh. fudbalu?

“Infrastruktura i industrija bukvalno ne postoji, kao što ne postoji ni neki “modus operandi” u bh. fudbalu koji bi barem bio sličan onome što se radi u vrhunskim ligama. Kada već nismo ranije, sad trebamo iskoristiti šansu, pokušati da se ne osvrćeno na to šta je bilo u zadnjih 20 godina u svijetu nogometa…

Nego, hajde da onda pokušamo biti neka vrsta inovatora u svemu tome i da, na kraju krajeva, mi prodajemo drugima inovativne solucije. Trebamo, za početak, pronaći način na koji se može podići infrastruktura, kvalitet treninga…

Ako to obavimo kako treba u klupskom kontekstu, onda možemo očekivati i da imamo reprezentaciju koja će ostvarivatri vrhunske rezultate na evropskom i svjetskom nivou. Nažalost, klubovi su pod tolikim pritiskom, ne samo u BiH, nego i ovdje u Engleskoj, u Manchester Cityju, Unitedu, Liverpoolu, da se potpuno zapostavlja razvoj mladih talenata. To ne mora biti slučaj u našoj zemlji”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.