Ne može dalje: Veliki poraz za Narodnu skupštinu RS-a, Ustavni sud BiH ukinuo dijelove zaključaka o prijenosu nadležnosti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 26. maja održao 126. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije.

Ustavni sud je donio odluku da pojedine odredbe Deklaracije i Zaključaka usvojenih u Narodnoj skupštini RS nisu u skladu sa Ustavom BiH.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i RS, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka od strane Narodne skupštine RS o vraćanju prenesenih nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja”, navodi se u saopćenju Suda.

Sud je utvrdio da pojedine odredbe pojedinih osporenih akata nisu u skladu sa (članom I/2. i III/3.b) Ustavom Bosne i Hercegovine, zbog čega je pojedine odredbe navedenih akata Ustavni sud ukinuo.

Odluka se odnosi na:

Deklaraciju o ustavnim principima,

Zaključak u vezi informacije o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine,

Zaključak u vezi informacije o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti,

Zaključak u vezi informacije o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja i -Zaključak u vezi informacije o prijenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH koji su usvojeni 10. decembra 2021. godine u Narodnoj skupštini RS-a.

Između ostalog, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Riječ je o prijedlogu zakona koji je krajem aprila upućen u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na usvajanje po hitnoj proceduri, a koji je lider SDA i član Kolegija Doma naroda Bakir Izetbegović ocijenio “nakaradnim”.

Dragan Čović je uputio zahtjev Ustavnom sudu za ispitivanje regularnosti postupka i utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-639/22 od 22. aprila 2022. godine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, utvrdio da Izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini u Prijedlogu citiranog zakona ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti iz člana IV/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine.

Utvrđeno je da Prijedlogom citiranog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovakva odluka Ustavnog suda i ne čudi kada je činjenica da je HDZ-ovim prijedlogom suštinski ugrožen vitalni nacionalni interes Hrvata, jer bi ovim prijedlogom, glas Hrvata iz Posavine i mnogih drugih dijelova BiH vrijedio mnogo manje nego od onih u Hercegovini.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.