Nebojša Vukanović javno odbio poziv u Sarajevo, burno je reagovao: “Ne želimo učestvovati u farsi. Sve je neozbiljno pripremljeno”

Stranke “Trojke” sazvale su za sutra u Sarajevu, sastanak predstavnika svih parlamentarnih političkih stranaka, uključujući i opozicione, na državnom nivou radi razgovora o izmjenama Ustava BiH. Sastanak će biti održan u Parlamentarnoj skupštini BiH, a poziv su već odbili SDA, SDS, PDP, DF, NES i Stranka za BiH. NEbojša Vukanović lider stranke “Za pravdu i red”, također je rekao da se neće odzavati sastanku.

“Ne želimo učestvovati u farsi. Sve je neozbiljno pripremljeno, nema radnog dokumenta i ne može se tek tako razgovarati o izmjenama Ustava i otvorenim pitanjima.

Konaković, Nikšić i Forto sastaju se sa svojim koalicionim partnerima, redovno s Dodikom i Čovićem, SNSD-om i HDZ-om u kafanama, privatnim kućama i objektima. Druže se, dogovaraju, raspodjeljuju 100 miliona od javnih nabavki i budžeta, po kafanama kao neki nakupci i mi ne želimo učestvovati u toj farsi”, rekao je Vukanović.

Vukanović tvrdi kako ih stranke Trojke žele iskoristiti.

“Jasno je da oni žele da nas iskoriste i da ih mi izvlačimo iz blata u koje su sami upali i to kao, oni se trude da mijenjaju Ustav, da otvore evropski put, ali oni su birali Dodika i HDZ za partnere i sad njima treba da trasiraju svoj put koji su krenuli, a da ne zovu nas koji ne želimo da učestvujemo u zloupotrebama i kriminalu, da budemo njima neka moneta za potkusurivanje i da nas zloupotrebljavaju, da dajemo neki privid legitimiteta njihovim sramnim kafanskim dogovorima. Do sad su se dogovarali s Dodikom i Čoviće, neka nastave dalje, srećan im put”, dodao je Vukanović.

Analitičar Jahja Muhasilović je mišljenja da će sastanak biti bez rezultata je “nemaju podršku opozicije ni u FBiH ni u RS”.

“Ovaj sastanak je potreban Trojki jer su određene stvari koje su se posljednjih dana dešavale kompromitovale Trojku, između ostalog i pismo Blinkena, koje je poslao u MVP BiH, gdje se jasno vidi iz tog pisma da američka administracija u Pentagonu nije bila svjesna šta se dešava na terenu, odnosno, nisu dobijali prave informacije, iz razloga što su, evidentno, HDZ i Trojka manipulisali informacijama koje su išle iz Vašingtona.

Jer, američka administracija je zauzvrat očekivala, za podršku koju je dobila Trojka, za uspostavljanje vlasti, odnosno, promjenu Izbornog zakona, koju je Schmidt uoči izbora 2022. godine uveo, da će se određeni ustupci, projekti pokrenuti, između ostalog i Južna interkonekcija, od koje nije bilo ništa.

I tu se sad našao Čović da pokuša izmonipulisati cijelu tu situaciju, da prijenos tog gasa ide preko firme koju bi on osnovao u Mostaru, a nikako preko državne agencije.

Tako da se Trojka našla u ćorsokaku i vjerovatno će sad optužiti opoziciju za nesaradnju i okriviti je za nepostizanje uspjeha.

Međutim, ostaje kao instrument se pokazalo da visoki predstavnik može nametnuti, ali mislim da ni njemu nije u interesu da nameće jer za to, evidentno, nema podršku SAD-a jer je i ambasador Murphy bio jasan da to treba da ide ustavnim putem, odnosno, kroz parlament u kojem nemaju većinu, kvorum, bez opozicije”, kazao je on, prenosi N1.

Inače SNSD, DEMOS i Ujedinjena Srpska odredili su već predstavnike. Iz HDZ-a i SNSD kazali su da će prisustvovati sastanku, ali da smatraju da je bilo kakva izmjena Ustava u ovom trenutku nemoguća.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.