Nebojša Vukanović nakon sastanka u OHR-u javno poručio: “Održao sam im slovo o njihovom nekorektnom ponašanju”

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i predsjednik stranke Za pravdu i red Nebojša Vukanović održao je danas u Sarajevu sastanak s predstavnicima OHR-a te je poručio kako je na sastanku iznio niz kritika na račun međunarodne zajednice.

Iako nije razgovarao sa Schmidtom, Vukanović je obavio razgovor s njegovim savjetnicima i pravnim timom.

“Nisam tražio razgovor sa Schmidtom već sa njegovim saradnicima. Prvi put sam ovdje i otišao sam da ga upozorim na posljedice eventualne odluke da u ovo krizno vrijeme nameće zakone koji bi izazvali pravi potres i išli bi na ruku Dodiku, a tiču se državne imovine.

Upozorio sam da je situacija veoma napeta i da bi bilo kakva nametanja ne bi bila pametna”, rekao je Vukanović.

Naglasio je kako Bosna i Hercegovina mora vratiti svoj suverenitet, a ne i dalje biti pod, kako je naveo, protektoratom međunarodne zajednice.

“Političari su obično išli na pokajanje u OHR, a ja sam otišao da održim slovo o svom tom nekorektnom ponašanju. Oni su čak bili prijatno iznenađeni i rekli su da se slažu sa svim što sam rekao. Skrenuo sam pažnju da pravni sistem ne funkcioniše, a da su ga oni napravili.

Da trebaju primjenjivati pravila kao u slobodnim zemljama. Ako tamo nisu dopustive neke stvari, onda ne bi trebalo ni ovdje. Rekli su da je Schmidtova izjava bila nespretna i da mu je krivo, ali nije imao dovoljno informacija. Nismo mi protektorat i kolonija.

Želimo da se vrati suveretnitet i da ne budemo taoci međunarodne zajednice”, poručio je Vukanović – prenosi Klix.

Također, naglasio je kako je zvaničnicima OHR-a objasnio da i oni snose odgovornost za ovakvo stanje.

“Ponosan sam što sam rekao da međunarodna zajednica mora snositi odgovornost, a ne samo imati privilegije i da moraju biti svjesni da oni snose dobar dio odgovornosti zašto je ovako stanje u BiH 27 godina nakon rata. Nisu samo Sarajevo i Banja Luka BiH već treba obići i Kalinovik, Bihać, Cazin, i druga manja mjesta,razgovarati s ljudima pa vidjeti kakvi su problemi”, ističe Vukanović.

Komentirao je i ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika RS-a.

“Imajući u vidu razmjere krađe, siguran sam da će otvaranje vreća razotkriti sve. Siguran sam da one stranke koje Dodik pokušava ugurati u većinu nisu ni blizu cenzusa. Ako vi očekujete od stranaka koje opstaju na vlasti krađom glasova da poboljšaju sistem, vi ste u velikoj zabludi”, mišljenja je Vukanović.

Na kraju, Vukanović je komentirao i današnje izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

“Baš šarmantna izjava, u njegovom stilu. On je veliko razočaranje. Zamislite da se mi miješamo u izborni proces u Hrvatskoj, da utičemo na malobrojne povratnike. To bi naišlo na tako snažan otpor, govorili bi se da vraćamo na 1991. godinu. Takve izjave nisu ništa drugo do drskost i bezobrazluk”, zaključio je Vukanović – prenosi Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.