Nebojša Vukanović veoma oštro zaprijetio na Federalnoj televiziji: “Paralisat ćemo puteve, protestovati širom države, natjerati institucije da rade posao, pružat ćemo otpor svakodnevno”

Šta su naredni potezi opozicije u RS-u? Hoće li učestvovati u formiranju vlasti u ovom entitetu? Šta je na stolu?

Govoreći za Dnevnik 2 na Federalnoj televiziji, predsjednik stranke Za pravdu i red Nebojša Vukanović, kazao je kako je gostovao na svim javnim servisima u BiH, ali jedino nije na Javnom servisu RS-a, ali da će se i to promijeniti:

“U srijedu od 18 sati bit će jedan veliki narodni protest ispred RTRS-a i to je najava poteza koje ćemo povlačiti. Mi nemamo namjeru da ustuknemo pred pravnim nasiljem zarobljenih institucija i kriminalom koji se dešava”.

Za Milorada Dodika kaže da nije njegov predsjednik niti će ikada biti. Za CIK BiH kaže da je to “centralni izborni kartel” i “centar za izborne krađe” – traži od njih da podnesu ostavke jer nisu dostojni funkcija:

“Do dan-danas nisu objavili izvještaj šta je utvrdilo kontrolno brojanje. Jasno je da je došlo do nagodbe SDA i SNSD-a – HDZ je uvijek držao leđa SNSD-u – uz podršku dijela međunarodne zajednice, i da je Dodik pristao na dodatne ustupke.

Na Vijeću ministara BiH su dodatno prenesene nadležnosti, u ove četiri godine će se ući u NATO, snažnije sankcije Rusiji…, a da mu oni progledaju kroz prste i daju pečat i legitimitet”.

Što se tiče Christiana Schmidta, nametanja Izbornog zakona, relativizacije krađe i šutnje – to je pokazatelj nagodbe s Miloradom Dodikom.

“Tražimo da se poštuje zakon”, poručio je Vukanović. Dodao je kako građani ne vjeruje nikome u tim institucijama – a svaki od tih ljudi ima plaću preko 5 i po hiljada maraka – i da rezultat izbora odražava volju birača:

“A mi smo na to upozoravali i prije izbora – stotine su tužbi, predstavki, primjedaba. Upozoravali smo na kupovinu biračkih odbora, na lažne političke subjekte, na korupciju…”.

Legitimitet represiji neće dati, ponovio je Vukanović: “Ja ću otići kao na Bali ili Maldive u pritvor na tri mjeseca, ali neću dati da pojede vuk magarca.

Pružat ćemo otpor svakodnevno, paralisati puteve, protestovati širom države, natjerati institucije da rade posao. Oni koji su kukavice i koji su korumpirani – neka se povuku”.

“Neka jedan čovjek ostane slobodan, neucijenjen i nekorumpiran – ova zemlja će se izboriti. A ovo što radi CIK BiH, Tužilaštvo, SIPA– da je ukradeno 13-14 hiljada glasova i da niko nije uhapšen…

CIK BiH je provjerio – na Sokocu su dokumenti pečatirani dvoglavim orlom, koji je ukinut prije 16 godina – i njima je to regularno”, ustvrdio je Vukanović.

Što se tiče Milorada Dodika i poziva na formiranje vlasti, Vukanović kaže da s njim ne želi biti ni u istoj prostoriji – s njim se nikad nije ni rukovao. S takvim, kaže, nema razgovora: “Ili mi ili oni”.

Dodikov cilj je da u parlamentu – koji ne odražava volju građana – ima dvije trećine pa da onda može Željka Cvijanović, kao što je i on radio, stalno parališe, da ima četiri delegata u Domu naroda BiH, navodi Vukanović:

“On stalno kaže – ja ću praviti probleme, vi mi morate praviti ustupke. Dok god stranci i dobar dio SDA, koja je njegov ključni saveznik, daju mu ustupke – on će praviti sve veće i veće probleme. Nema ustupaka oko države, društva i naroda. Mora zakon biti jednak za sve, moramo prekinuti da se vrtimo u krugu”.

Vukanović je na kraju još istaknuo – Dodikov budžet za narednu godinu je 56 miliona: “Povećao ga je sa 10. To nema u Brunejima, u Kataru. On želi sebe da proglasi za nekrunisanog kralja.

On je uzurpator! Sa njim nema razgovora!

Istina i pravda su dostižni, narod nema razloga za apatiju. Mi ćemo se boriti dok ne oslobodimo institucije, dok ne budu odgovarali oni koji su narodu učinili zlo”.

Pogledajte šta je podučio Vukanović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.