Aleksandar Vučić poslao Miloradu za rođendan zanimljiv poklon, Dodik se pohvalio na mrežama

Lider SNSD-a Milorad Dodik danas slavi rođendan. Čestitku, ali i poklon poslao mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodik je sve objavio na društvenoj mreži X. “Hvala Vučiću na čestitkama i poklonu. Sljedeći put kad se vidimo častim kokicama, aparat sam dobio”, napisao je Dodik uz sliku aparata za kokice kojeg je dobio od predsjednika Srbije. Pomalo je čudno da se Vučić i Dodik ovako “šprdaju” s obzirom na to šta se događa u međuvremenu.

Podsjetimo, Vučić i Dodik su tokom vikenda gledali prijateljsku utakmicu između FK Pambukovice i Stave iz Valjeva. “Nadam se skorom druženju u nekom od sela u Republici Srpskoj! Hvala Dodiku na posjeti”, navedeno je u Instagram objavi na profilu “buducnostsrbijeav” uz opis ne diraj mi kokice.

A u međuvremenu…

U međuvremenu u godišnjoj procjeni Obavještajne zajednice Sjedinjenih Država o prijetnjama u svijetu, koju je u ponedjeljak objavila Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe SAD (DNI), piše da će se “Zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine”.

U tri kratka pasusa o Zapadnom Balkanu u dokumentu se navodi da će “nacionalistički lideri vjerovatno pogoršati napetost u svoju političku korist i spoljni akteri će ojačati i iskoristiti etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni uticaj ili da osujete veću integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije”.

Podsjeća se da su “sukobi srpskih nacionalista i kosovskih vlasti 2023. godine doveli o smrti i povreda, uključujući povređivanje mirovnih snaga NATO-a”.

Odmah zatim se ističe da “lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutrališe međunarodni nadzor u Bosni (i Hercegovini) i da obezbijedi, de facto, secesiju svoje Republike Srpske”.

Na kraju odjeljka o Zapadnom Balkanu se navodi da bi “njegov postupak (Dodika) mogao podstaći vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da ojačaju sopstvene kapacitete da štite svoje interese i moguće da dovede do nasilnih sukoba koji bi mogli da nadvladaju snage za održavanje mira”.

Obavještajna zajednica Sjedinjenih Država je grupa odvojenih obavještajnih agencija i podređenih organizacija vlade Sjedinjenih Država, koje rade odvojeno i zajedno na obavljanju obavještajnih aktivnosti u cilju podrške spoljnoj politici i nacionalnoj bezbjednosti Sjedinjenih Država.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), posljednje dvije godine pokušava da taj bosanskohercegovački entitet preuzme ingerencije države i uspostavi paralelne institucije, uz prijetnje da će RS napustiti Bosnu i Hercegovinu i tako zauvijek podijeliti zemlju.

Zbog svog “antidejtonskog djelovanja”, Dodik je na listi sankcija Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Dodik je ranije izjavio da se ne boji američkih upozorenja i da će reagovati ako neko pokuša da prekrši Dejtonski sporazum, zaprijetivši pretvaranjem entitetske u državnu granicu.

Američka ambasada u Sarajevu upozorava na opasnost Dodikove separatističke politike, navodeći da ona “dovodi u opasnost evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, njenu demokratiju i ekonomiju”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.