in , ,

Nedvosmislen poziv iz američke ambasade zbog Ratka Mladića: “Važan korak da svi koji su činili zločine preuzmu punu odgovornost za patnje naroda tokom rata u BiH”

Ambasada SAD u BiH o presudi Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila nakon što je pred Haškim tribunalom potvrđeno da je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

“Ambasada SAD u BiH pozdravlja odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove kojom se potvrđuje osuđujuća presuda za Ratka Mladića”, naveli su iz Američke ambasade.

Istakli su kako je važan korak da svi pojedinci koji su činili zločine preuzmu punu odgovornost za sve patnje naroda tokom rata u BiH što će u budućnosti donijeti pravdu žrtvama i njihovim porodicama.

U saopštenju su pozvali sve strane u BiH da poštuju sudske presude, poštujući sve žrtve, te da rade na procesu pomirenja i stabilnoj budućnosti i osiguraju poštivanja svih prava građana BiH.

Mijatović: “Mnogi su me nazvali i rekli da se ne oglašavam; Na kraju NE Ratko, za mene nikad nisi bio heroj već zločinac!”

Britanski ministar vanjskih poslova: “Potvrđivanjem presude Ratku Mladiću, međunarodna zajednica je pružila određenu utjehu preživjelima”