Nekadašnji član Predsjedništva BiH Krešimir Zubak o pregovorima za Izborni zakon: HDZ prvo misli na sebe, a onda na hrvatski interes

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Krešimir Zubak komentirao je pregovore koji se posljednjih mjeseci intenzivno vode o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Zubak je u intervjuu za Denvni list pregovore nazvao “trakavicom”, rekavši da bi katastrofalno po Hrvate u BiH bilo ako bi HDZ BiH, da bi se zadovoljio izmjenom izbornih pravila, pristao na smanjenje ovlasti domova naroda.

Aprilski paket

“Ovo ističem s razlogom. Naime, prvo zato što je HDZ BiH svojevremeno kroz tzv. Aprilski paket prihvatio da se pozicija domova naroda, kao potpuno ravnopravna zastupničkim domovima u parlamentima, svede na pomoćno tijelo koje bi od prilike do prilike reagiralo u slučajevima navodne povrede vitalnih nacionalnih interesa”, kazao je Zubak.

Rekao je da nije u detalje upoznat s njihovim prijedlozima, no kako kaže, dobro je što se konačno shvatilo kako elektorski način može biti dobar način izbora za Predsjedništvo.

“Ne mogu ga osporavati jer je to i američki model. Međutim, kada je riječ o izboru izaslanika u federalni Dom naroda, mislim kako je pogrešno pozivati se na postotak. Bolje bi bilo pozivati se na apsolutne brojke kao osnovicu za određivanje broja poslanika”, dodao je Zubak.

Zaključio je da bi HNK i SBK trebali imati jednak broj hrvatskih poslanika u taj dom.

Apsolutna greška

“Apsolutna je greška podizati izborni prag na pet posto. Taj prijedlog od pet posto govori kako HDZ BiH prvo misli na sebe, a onda na opći hrvatski interes”, dodao je.

Prema njegovom mišljenju, probosanske stranke su glavni kočničar dogovora.

“Imam sasvim pouzdane informacije, koje razvoj događaja potvrđuje.

Njihov koordinirani prekid razgovora na tu temu zbog navodno principijelnih razloga, tj. blokada, prozivanje Palmera zbog nacionalnosti njegove supruge, prozivanje u posljednje vrijeme gđe. Eichorst, reakcije na HNS-ove prijedloge, istupi u javnosti čelnika tih stranaka kojim se dovodi u pitanje mogućnost dogovora itd. itd., to potvrđuju. Zapravo te stranke će formalno sudjelovati u razgovorima, fingirati kooperativnost, a suštinski opstruirati mogućnost dogovora”, naglasio je Zubak.

Na kraju je ustvrdio kako kaže da, ako izuzmemo časne pojedince ili manje skupine unutar njih, građanske probosanske stranke njega u cjelini i pojedinačno podsjećaju na onu stranku bračnog para Milošević, koju su službeno nazivali JUL.

Ekskluzivni građani BiH

“Tobože jugoslavenska, fol ljevica, a stvarno režimska. U našem slučaju samo je obrnuto. One su fol probosanske i tobože građanske, a u konkretnom slučaju djeluju kao uigrani SDA-ov partner. U konkretnoj situaciji one Izetbegoviću služe kako bi se opravdao pred međunarodnim posrednicima zbog čega ne provodi mostarski sporazum. Zato i inzistira na obveznom sudjelovanju tih stranaka u pregovorima vezano za izborna pravila.

A one, pak, svaki mogući dogovor o izbornim pravilima uvjetuju svojim modelom, koji nazivaju građanskim, jer bi sve drugo, po njima, bila izdaja BiH. Jer oni su kao ekskluzivni građani BiH, dok oni koji se određuju kao pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda nisu građani BiH”, zaključio je Zubak dodavši da tu zapravo završava sva priča i ova o izbornim pravilima i mogućnosti dijaloga u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.