Nemojte propustiti: Ovo su gosti u idućem izdanju Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem!

Sutra će, u 18:45 sati, biti emitirano vanredno izdanje “Centralnog dnevnika”!

Kao i uvijek, možete očekivati najaktuelnije goste, bitne teme, žustre rasprave…

Pred Opće izbore 2022., samo na FACE TV moći ćete pratiti vanredno izdanje “Centralnog dnevnika” i emisije “Face To Face”.

U studiju CD-a imat ćete priliku pogledati gostovanje četverice gostiju, koji će pružiti neke odgovore na vaša pitanja.

Sutra, s početkom u 18:45 sati, u studiju CD-a gledat ćete:

  1. Mirsada Hadžikadića, kandidata za člana Predsjedništva BiH (Koalicija “Država” / PZP);
  2. Dragana Miokovića, nosioca liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Naša stranka);
  3. Damira Arnauta, nosioca liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Naša stranka);
  4. Nermina Nikšića, nosioca liste za Predstavnički dom PSBiH (SDP).

Mirsad Hadžikadić rođen je 1955. godine u Banjoj Luci; vokacijski je doktor računarskih nauka, američki univerzitetski profesor i direktor Instituta za kompleksne sisteme Univerziteta Sjeverne Karoline u Charlotti. 2009. godine diplomirao je na Harvardu.

Također, osnivač je i predsjednik Platforme za progres. U svojoj bogatoj karijeri, prof. Hadžikadić može se pohvaliti i osnivanjem Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti.

Njegova je karijera ponajviše vezana za Sjedinjene Američke Države, s obzirom na to da se preselio 1984. godine. U Sarajevo se doselio u maju 2018. godine. Kandidat je za člana Predsjedništva BiH ispred Koalicije “Država” / PZP.

Dragan Mioković penzionisani je sarajevski policajac, bivši vođa tima istražilaca Centra službe bezbjednosti (CSB), čovjek koji je proveo svoj radni vijek služeći građanima Bosne i Hercegovine… Njegova impresivna biografija svjedoči o njegovoj posvećenosti službi, a Sarajlije su ponajbolje bile upoznate sa njegovim likom i djelom tokom opsade glavnog bh. grada, u periodu od 1992. do 1995 godine. Naime, Mioković je tada bio pripadnik Odjeljenja za vršenje uviđaja, najčešće smrtnih, uzrokovanih granatiranjem ili snajperskim djelovanjem sa položaja Vojske RS.

U decembru 2012. godine, Dragan Mioković je svjedočio na suđenju ratnom zločincu, generalu VRS, Ratku Mladiću. On je tada, unakrsnim ispitivanjem, ozloglašenog ratnog zločinca pogledao u oči i kazao sve što zna o počinjenim zločinima u Sarajevu; tada je Mioković, kao vođa Centra službi bezbjednosti u Sarajevu, od novembra 1993. do kraja 1995. radio na istragama više od stotinu snajperskih incidenata i granatiranja, a od kojih se nekoliko spominjalo u optužnici protiv ratnog zločinca Ratka Mladića.

Tokom svjedočenja, odbrana Ratka Mladića je penzionisanog sarajevskog policajca Dragana Miokovića pokušala diskreditirati, bazirajući svoju odbranu na populističkim i prosrpskim stavovima. Pokušavali su tada negirati umiješanost Ratka Mladića i osporiti nalaze istraga o kojima je Mioković svjedočio, ali i nametnuti mišljenje da je on „pristran“ i da tako pristupa slučaju „Mladić“ jer se odbio izjasniti pred Sudom u Hagu kao Srbin.

„Moje izjašnjavanje da sam Bosanac ni na koji način ne degradira moje srpsko porijeklo“, odgovorio je Mioković.

„Ja sam rođen… od oca Srbina i majke Srpkinje. Izjašnjavao sam se sve vrijeme prije rata kao Jugoslaven. Ja ne vidim ništa sporno u činjenici da ovdje piše da sam Bosanac (…).“ Mioković je nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH ispred Naše stranke.

Damir Arnaut rođen je 1975. godine u Sarajevu. Školovao se u Sjedinjenim Američkim Državama, diplomiravši i magistriravši na Univerzitetu u Kaliforniji, na Berkeleyju; time je stekao titulu doktora prava.

Odradio je pripravnički staž u Advokatskoj kući “Coudert Brothers” LLP u New Yorku, nakon čega je bio zaposlen kao advokat u Kancelariji pravnog savjetnika u State Departmentu. Nakon što se vratio u BiH, angažovan je kao savjetnik za ustavna i pravna pitanja u Kabinetu tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Nosilac je liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH ispred Naše stranke.

Nermin Nikšić rođen je 1960. godine u Konjicu i bivši je predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Na čelu je SDP-a od 2014. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a diplomirao je 1986. na Pravnom fakultetu u Mostaru.

Član je Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) od 1993. godine, a generalni je sekretar Partije bio od januara 2007. pa do održavanja Kongresa stranke u decembru 2014., kada je izabran za predsjednika SDP-a. Od 1988. do 1992. godine je radio u Općini Konjic na poslovima referenta i šefa Odjela za inspekcijske poslove. Tokom rata je bio moralista i pomoćnik komandanta za pravne poslove.

Od 1995. do 2000. je radio kao potpredsjednik Izvršnog odbora Općine Konjic, sekretar za opću upravu, stambeno-komunalne i inspekcijske poslove te kao zamjenik načelnika istoimene općine. 2000. godine je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. U isti dom je biran četiri puta zaredom, ali je 2010. godine mandat prepustio jer je imenovan za premijera Vlade Federacije BiH.

Za zastupnika je biran četiri puta zaredom. U mandatu 2002–2006. godine je bio dopredsjednik, a mandat kasnije i predsjednik Kluba poslanika SDP-a. Na Općim izborima 2010. godine Nikšić je ponovo izabran za zastupnika u Federalni parlament, ali je mandat zamijenio za funkciju federalnog premijera.

Na Općim izborima 2014. godine Nikšić je po peti put ušao u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Na narednim izborima osvaja mandat poslanika u Državnom parlamentu. Nosilac je liste za Predstavnički dom PSBiH ispred SDP-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.