Nenada Nešića optužili da je popisivao Bošnjake u ministarstvu, on se pravda: Nisam samo njih, izgleda da su Srbi i Hrvati išli na džumu

Nakon što se pojavila informacija da je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić u petak u svom ministarstvu navodno popisivao Bošnjake koji su otišli na džumu, oglasio se i sam Nešić i pojasnio je šta je radio i koga je popisivao.

Od petka pojedini mediji su izvještavali o tome da Nešić s naoružanom pratnjom hodao od kancelarije do kancelarije u vrijeme klanjanja džuma namaza i popisivao Bošnjake koji su otišli sa radnog mjesta. Kao izvor je naveden mail “anonimnog Bošnjaka” iz te institucije.

Na to je odgovorio sam ministar i poručio da on jeste u petak pokucao na vrata svake kancelarije, ljubazno pozdravio one koji su na radnom mjestu i evidentirao one koji nisu.

“Pozamašan je bio broj Srba, Hrvata i Bošnjaka koji nisu bili na svom radnom mjestu, a uredno su zavedeni u ‘šihtaricu’ da su bili prisutni. Izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu, ako je suditi po anonimnom mejlu”, rekao je Nešić.

On je pojasnio i zašto je to uradio.

Naime, u petak prije podne je, kako kaže, zatražio jednu informaciju koja mu je bila neophodna za pripremu za sastanke u Ohridu, ali nakon više od dva sata sekretarica ga je obavijestila da ne može pronaći gospođu koja je trebala da dostavi dokument i da niko ne zna gdje se nalazi.

“Inače, riječ je o licu srpske nacionalnosti.

Naglašavam da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Nekada im je trebalo pola dana da pronađu nekoga, nekad dan, a nekada nisam mogao da radim svoj posao jer službenici jednostavno “stave prst u uho” na svaki zahtjev da se nešto uradi.

E, sad zamislite ako se tako odnose prema zahtjevima pretpostavljenog, kako se ponašaju prema građanima”, rekao je – prenosi Klix.ba.

Nešić je poručio da zbog opšte neodgovornosti prema poslu koja vlada u Ministarstvu, odlučio je da obiđe sve kancelarije i provjerim ko je upisan u ‘šiht listi’ da je tu a u stvari je otišao kući da sprema ručak ili ispija kafe po gradu ili uopšte nije došao na posao, a sve s ciljem da ove sedmice od šefova odsjeka zatraži da sve zaposlene opomenu da se moraju ponašati u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH i poštovati radno vrijeme kao i građane koji ih plaćaju.

“Moj jedini kriterijum za zaposlene u Ministarstvu je rad i odnos prema poslu. Kao čovjek, razočaran sam što u Ministarstvu postoje ljudi koji svoj nerad i nemar pokušavaju zamaskirati skrivanjem iza nacionalnog i vjerskog i da se tako nešto plasira u medije bez ikakve provjere.

Odgajan sam da duboko poštujem tuđa vjerska osjećanja i nikad mi ni na kraj pameti nije bilo da zadirem u tako senzitivna pitanja, ali neradnicima svih vjera i nacija mogu samo jedno poručiti da će poštovati Zakon o radu, dolaziti na posao na vrijeme i na vrijeme odlaziti sa posla.

Građani Bosne i Hercegovine s pravom očekuju efikasnu i odgovornu administraciju, a ne da plaćaju porez da zaposleni u institucijama tokom radnog vremena obilaze pijace, idu u šoping, na frizure i manikir”, zaključio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.