Nepredvidivi Ivica Dačić tek tako otvoreno poručio: “Ratovali smo sa Amerikancima, ali imamo i bratske odnose”

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su bilateralni odnosi Srbije i SAD-a dugi 140 godina obilježeni savezništvom, prijateljstvom, a u pojedinim momentima čak i bliskim bratskim odnosom.

“To je veliki kapital koji naši narodi moraju da čuvaju i da ga dalje razvijaju. Naravno, imali smo i manje lijepe godine, imali smo čak i padove do otvorenih sukoba, kakav je bio 1999. godine, pa ni te dane nećemo i ne smijemo da zaboravimo.

Ali, i Srbi i Amerikanci su imali dovoljno snage da iskorače i da krenu napred gledajući šta nas povezuje, a ne šta nas razdvaja”, rekao je Dačić putem video linka, na svečanom otvaranju VI ciklusa Akademije za mlade lidere “Serbian-american leadership academy”, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Srbija i Amerika, dodao je, upućene su jedna na drugu, bez obzira na to što su geografski udaljene i što postoji velika nesrazmjera u veličini država, kao i ekonomskoj, diplomatskoj pa i vojnoj snazi, navodi se u saopštenju iz Skupštine Srbije. Jedna od najvažnijih institucija koja poklanja veliku pažnju odnosima Srbije i SAD-a jeste Narodna skupština.

“Kada ste mala zemlja, kao što je Srbija, nije uvijek lako imati dobre i partnerske odnose sa velikom Amerikom.

Ali ako ste mudri i gledate u budućnost, onda dobro znate da bez Amerike ne možete da ostvarite nijedan svoj važan državni i nacionalni cilj. Tako je i danas.

Srbija i Amerika imaju različite stavove i politike o nekim, za nas, najvažnijim pitanjima, kao što je na primjer odnos prema Kosovu i Metohiji. Ali mi dobro znamo – i u Beogradu i u Vašingtonu, da uprkos tim razlikama možemo zajedno da radimo da dođemo do kompromisa i do dugoročnog rješenja koja će donijeti mir i stabilnost na ovo naše područje”, rekao je.

Dačić je govoreći o ratu u Ukrajini istakao da se Srbija veoma jasno izjasnila protiv ratnih dejstava i za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, baš kao što je uradila i Amerika.

“Ne slažemo se, na primjer, oko pitanja sankcija protiv Rusije, ali oko toga imamo već godinama različite stavove, to nije od jučer”, dodao je.

Amerika je, ističe, veliki podržavalac strateškog opredjeljenja Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i ta njena podrška je od suštinskog značaja za napore koje Srbija ulaže u pristupnom procesu, navodi se u saopštenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.