Nermin Nikšić nakon razgovora sa HDZ-om u Mostaru: “Postigli smo visok nivo saglasnosti da je vrlo važno da buduće vlade imaju konkretan program i plan djelovanja”

U Mostaru, u centrali Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, danas su započeli razgovori o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH između predsjednika ove stranke Dragana Čovića i stranaka tzv. ‘osmorke’, ispred koje su prisustvovali Nermin Nikšić (SDP), Edin Forto (Naša stranka) i Elmedin Konaković (NiP).

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako imaju većinu u predstavničkim domovima parlamenta Bosne i Hercegovine te Federacije BiH, ali da se vodi “utakmica” za Dom naroda, odnosno Klub bošnjaka zbog “trgovine zastupnicima” u Tuzlanskom kantonu.

Istakao je kako u Predstavničkom domu Parlamenta BiH “osmorka” ima 13 zastupnika, a u PSFBiH 39 zastupnika. HDZ sa svojim partnerima u Klubu Hrvata Doma naroda ima apsolutnu većinu.

“Naša grupacija okupljena oko sporazuma će imati većinu u Domu naroda. Utakmica se vodi za Klub Bošnjaka. Omjer je 10:10.

Preostala su tri delegata od kojih bi jedan mogao biti izabran na direktan način, a dva iz šešira”, rekao je Nikšić.

Govoreći o Izmjenama izbornog zakona i zahtjevima HDZ-a, Nikšić je rekao kako danas niko nikakav ultimatum nije postavljao.

“Izborni zakon nije samo interes HDZ-a već BiH i svih građana. Pokazali smo kako je kada imate heterogene političke partije koje se, kada hoće, dogovaraju.

Pokazali smo to na primjeru Kantona Sarajevo”, rekao je Nikšić – prenosi N1.

Govoreći o saradnji sa SNSD-om, Nikšić je rekao da će razgovarati i s njima, ali i sa opozicijom Republike Srpske.

“Mi smo razgovarali i sa SDA, ali smo se vrlo jasno postavili u tom konceptu. Rekli smo šta je naš prioriteti da želimo promijeniti stanje u BiH, a to ne možemo ako ostane sve kako jeste”, rekao je Nikšić.

Kazao je kako su danas predstavnici Trojke imali otvoren i iskren razgovor s predstavnicima HDZ-a te da nije spomenuto nikakvo kadriranje, samo programi.

Dodao je da su se usaglasili da fokus treba staviti na euroatlantske integracije, vladavinu prava i pravnu državu te ekonomsko-socijalne reforme.

“Postigli smo visok nivo saglasnosti da je vrlo važno da buduće vlade imaju konkretan program i plan djelovanja, ne da se formira Vijeće ministara ili vlade na osnovu toga što ima dovoljan broj zastupnika, ruku i podjela resora, pa da ono što dođe u parlament postane problem i predmet diskusija.

Smatram da smo napravili značajan iskorak. Siguran sam da ćemo i dalje nastaviti s ovim dijelom priče”, rekao je Nikšić.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, kazao je kako su rješenja o kojima se govorilo u Neumu bila opsežnija, te su država BiH i svi građani u njoj mogli imati konkretnija rješenja samo da je bilo političke volje i hrabrosti.

“Nadam se da će ova neka nova energija i hrabriji pristup pregovorima u BiH napokon smanjiti prostor populizmu u kojem profitiraju samo interesne grupe i pojedinci i da naši kvalitetni programski dogovori mogu donijeti rješenja od kojih će svaki građanin imati koristi jednako u svim dijelovima BiH”, poručio je Konaković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.