Nermin Nikšić pozdravio sankcije Dodiku i Cvijanović pa poručio javno Christianu Schmidtu: “Krajnje je vrijeme…”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić pozdravio je uvođenje sankcija Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović rekavši da je to bitan korak ka zaštiti stabilnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Zapadnog Balkana.

Nikšić je na svom Facebook profilu napisao da je zahvalan prijateljima u Velikoj Britaniji na jasnom, odlučnom potezu koji su povukli.

“Krajnje je vrijeme da se za primjerom Velike Britanije povede Evropska unija, ali i da Visoki predstavnik ispuni svoju obavezu preuzetu Dejtonskim sporazumom. Svakim danom kojim izostaju konkretne sankcije i suspenzija neustavnih postupaka iz RS-a, podržava se pozicija separatista”, napisao je Nikšić.

Izostanak sankcija, navodi predsjednik SDP-a, znači da Dodik i ostali putinovski kadrovi svakim danom postaju sve hrabriji, bezobrazniji i oholiji u rušenju države.

“Sad već imamo i glasne najave Dodikovih bek-vokala okupljenih oko nevladinog udruženja HNS o pravljenju novih Donjecka i Luganska na jugu Bosne i Hercegovine. Ruska zastava na Dodikovom reveru nije ništa drugo nego najava ukrajinskog scenarija”, naglasio je Nikšić.

Podcrtao je da reakcija na, kako kaže, sinhronizovano rušenje države mora biti brza, odlučna i opsežna.

“Reakcija mora doći odmah. Evropa mora shvatiti da imamo posla s ljudima koji su zarad zaštite svojih privilegija spremni i da ugroze mir u Bosni i Hercegovini.

Rješenje je jasno: sankcije i razvlašćivanje rušitelja pravnog poretka i ubrzan pristup EU. SAD i Velika Britanija su primjer koji treba slijediti. Na potezu je već odavno EU i Visoki predstavnik. Nadam se da će potez povući prije nego što bude kasno”, zaključuje predsjednik SDP-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.