Nermin Ogrešević uputio otvoreno pismo predsjedniku Evropskog vijeća zbog Christiana Schmidta: “Posebno zabrinjava činjenica da visoki predstavnik razmatra mogućnost nametanja i političkih izmjena Izbornog zakona BiH”

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH, danas je uputio otvoreno pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu reagujući time na najave izmjena Izbornog zakona koje planira uvesti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Uvaženi predsjedniče Michel,

koristim ovu priliku da Vam izrazim duboko poštovanje i zahvalnost za Vašu dosadašnju podršku prosperitetu, demokratskom funkcioniranju i sigurnosti Bosne i Hercegovine na njenom putu prema Evropskoj uniji.

Želim Vas obavijestiti da nas ovih dana zabrinjavaju informacije, koje dolaze iz Ureda OHR-a u Sarajevu, o izvjesnoj mogućnosti da će visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt donijeti odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a što je u suprotnosti s političkim dogovorom, kojeg su u Briselu 12. juna 2022. godine, u Vašem i prisustvu visokog predstavnika Evropske unije Josepa Borrella, postigli lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Posebno zabrinjava činjenica da visoki predstavnik Christian Schmidt razmatra mogućnost nametanja i političkih izmjena Izbornog zakona BiH koje su,prema dostupnim informacijama kojima raspolažemo, u suprotnosti s principima, koji su utvrđeni postignutim Političkim sporazumom o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na evropskom putu (u daljnjem tekstu: Politički sporazum).

Smatramo da bi bilo kakva intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta, u smislu političkih izmjena izbornog zakonodavstva dva mjeseca prije održavanja zakazanih Općih izbora 2. okotobra tekuće godine, dodatno potaknula političke tenzije, ne isključujući i najavljene proteste nevladinih organizacija, akademske zajednice i građanskih inicijativa,

te svakako ne bi bila u duhu zajednički usaglašenog stava da će se, između ostalog, izborna reforma i ograničene ustavne reforme provesti najkasnije šest mjeseci nakon formiranja vlasti na svim nivoima, kako je to utvrđeno postignutim političkim sporazumom, kojem ste i Vi svjedočili.

Najavljene izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu političkih izmjena od visokog predstavnika Christiana Schmidta, kako smo informirani, ne osiguravaju usklađenost s odlukama Evropskog suda za ljudska prava i preporukama Venecijanske komisije iz Mišljenja o ustavnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i ovlaštenjima visokog predstavnika, a koje je Venecijanska komisija usvojila na svojoj 62. plenarnoj sjednici 11-12. mart 2005. godine.

S tim u vezi, kao pokrovitelja i svjedoka postignutog Političkog sporazuma o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na evropskom putu, molimo Vas da posredujete i obavijestite visokog predstavnika Christiana Schmidta, kao i članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira,

da je Političkim sporazumom usaglašeno da će se težiti ka tome da se hitno, najkasnije šest mjeseci nakon formiranja vlasti na svim nivoima, između ostalog, usvoje i izborne reforme i ograničene ustavne reforme u mjeri u kojoj je to potrebno kako bi se osigurala potpuna usklađenost s odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a,

te da bi svaka eventualna intervencija visokog predstavnika, u smislu izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva, značila odstupanje od usaglašene hronologije i principa, a što bi u ovo predizborno vrijeme narušilo tok izbornog procesa, zaoštrilo javni diskurs, potaknulo političke tenzije i uzrokovalo dodatnu političku krizu, koja je u ovom trenutku najmanje potrebna u Bosni i Hercegovini.

Uvaženi predsjedniče Michel, još jednom Vam iskazujem duboko poštovanje te se nadam da ćete hitno djelovati kako bi se prekinuo najavljeni proces političkih izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od visokog predstavnika Christiana Schmidta, te održao i implementirao postignuti politički dogovor pod Vašim pokroviteljstvom”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.