Nerminu Ogreševiću “stali na žulj” pa javno poručio: To nije stvar samo “Trojke”, kandidat kojeg podrže sve stranke opozicije može računati na pobjedu!

Na društvenim mrežama se oglasio lider NES-a Nermin Ogrešević povodom javnog prepucavanja članova stranaka “Trojke” o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

Kako kaže, sve češće se licitira različitim imenima kada je u pitanju zajednički kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a u javnosti se stiče pogrešan utisak da je izbor kandidata isključivo stvar “Trojke”.

– To definitivo nije pravi put, jer ne biramo predstavnika jedne političke grupacije nego kandidata za člana Predsjedništva BiH. Samo kandidat kojeg podrže sve stranke opozicije može računati na pobjedu.

Značajnu ulogu imat će i ostale stranke opozicije, prije svega NES BiH, koji će podršku dati isključivo najkvalitetnijem kandidatu, kojeg treba izabrati bez stranačkih kalkulacija – navodi Ogrešević.

“Trojka”

Podsjećamo, SDP, NiP i NS, stranke trojke, objavile su saopćenje o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH.

Kako su naveli, razlog za oglašavanje su medijske špekulacije o kandidatu i razgovorima te podmetanjima od strane vladajućih stranaka.

– Posljednjih dana vladajuće stranke iskazuju neviđenu paniku i nervozu u vezi s mogućnosti da “Trojka” sa drugim relevantnim strankama istakne zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Moramo priznati da su njihovi strahovi opravdani. Pregovori idu u dobrom pravcu i javnost će blagovremeno saznati ime i prezime kandidata. Odluka o kandidatu će biti donesena u rokovima predviđenim zakonom. Pregovaramo oči u oči, a ne putem medija. Pregovori, ali i kandidat kojeg izaberemo samo tako mogu imati kredibilitet.

Svi učesnici pregovora su ozbiljni ljudi, duboko svjesni političkog trenutka u kojem se nalaze i vlastite odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine, koja uveliko zavisi i od toga ko će je predstavljati. Sigurno neće dopustiti sebi luksuz improvizacije i špekulacije.

Mi biramo kandidata za građane ove zemlje i izabrat ćemo onoga za kojeg procijenimo da će imati najveću njihovu podršku. Svi kandidati koji su pristali da se o njima pregovara su visoko moralne ličnosti, s građanskom vizijom Bosne i Hercegovine.

Nije nebitno da su također inicirani razgovori sa većim brojem drugih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini na ovu temu. Cilj tih razgovora je pridobiti široku podršku za pobjedničkog kandidata. U tom smislu, već je ostvaren načelni dogovor sa više partnerskih subjekata širom zemlje.

Opozicioni blok

Ističemo da je državotvorni opozicioni blok koji obuhvaća subjekte iz svih krajeva države čvrst, stabilan, jedinstven i fokusiran na izbornu pobjedu.

Orkestrirani pokušaji uspaničene vlasti da destabilizuje i diskredituje opozicijski blok, vođeni po istom obrascu kao i uoči izbora 2018. godine, uz pojačan intenzitet, neće uroditi plodom. SDP BiH, NiP i Naša stranka, uz naše partnere iz cijele zemlje, nastaviti će da vode dijalog koji će dovesti do blagovremenog isticanja imena kandidata za Predsjedništvo BiH i njegove izborne pobjede.

Bez obzira iz koje stranke Trojke dolazio ili bio nestranački i Naša stranka i SDP i Narod i pravda stajat će iza njega svim svojim raspoloživim resursima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.