NES, Stranka za BiH i Narod i pravda pozvali građane na proteste ispred OHR-a

Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH i Narod i pravda pozvali su građane da se večeras u 19 sati pridruže mirnim protestima protiv najava da bi visoki predstavnik mogao nametnuti izmjene Izborni zakon BiH.

Narodni evropski savez BiH pridružuje se pozivima građanima Bosne i Hercegovine da izađu na mirne proteste protiv odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH.

“Pozivamo sve građane i članove NES-a da večeras u 19 sati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, kao i u drugim gradovima, mirnim protestom izraze nezadovoljstvo i protivljenje najavljenim odlukama visokog predstavnika, koje vode ka novim krizama i etničkim podjelama”, ističu iz NES-a.

Smatraju kako je došlo vrijeme da svi građani zajedno pokažu da će se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, “a ne zemlju podijeljenu na nacionalne torove”.

Iz Stranke za BiH ističu kako državi ne trebaju dodatne etničke i teritorijalne podjele koje su glavna kočnica napretka i trajni uzrok nestabilnosti, a posebno “ne one koje će označiti granice budućeg trećeg entiteta”.

“Nama treba jedinstvena i građanska Bosna i Hercegovina, buduća članica Evropske unije i NATO-a. Nametanjem izbornog zakona kakav je najavljen u medijima, Christian Schmidt bi izolovao BiH od Evrope, jer bi dodatno cementirao segregaciju”, ističu iz Stranke za BiH.

Naglašavaju da je potrebno prije svega provesti presude Evropskih sudova koje su jasno rekle da je i trenutni Izborni zakon diskriminirajući te u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Na proteste je pozvao i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

“Pridružujemo se protestima i pozivamo građane Bosne i Hercegovine da se danas u 19.00 sati okupimo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kako bismo mirno i dostojanstveno poslali poruku da se snažno protivimo daljim etničkim podjelama i štetnim rješenjima za BiH”, istakao je.

Podsjećamo, brojne političke stranke (SDP, DF, Naša stranka, PDA…) za večeras su najavile mirne proteste povodom najava odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojima se mijenja nacionalni izborni zakon i Ustav FBiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.