NEŠTO SE IZA BRDA VALJA Historijska politička zavrzlama dobija epilog: Bakir Izetbegović i Dragan Čović su se našli na prekretnici

Dragan Čović i danas je ponovio kako gradonačelnik Mostara treba biti HDZ-ov kandidat Mario Kordić.

To je, tvrdi predsjednik ove stranke, i u skladu sa dogovorom koji je ranije postignut sa SDA. Ona partija koja osvoji najveći broj glasova daje gradonačelnika. Čović je naveo da će Gradsko vijeće Mostara biti konstituisano u petak, 5. februara, te da je sve u vezi sa Mostarom prenio na kandidata za gradonačelnika i Gradski odbor HDZ-a.

– Vjerujem da ćemo brzo dobiti gradonačelnika i da će to biti paket. Gradsko vijeće je konstituisano po modelu koji smo usaglasili da moramo imati maksimalne i minimalne kvote. Ako je HDZ-ov gradonačelnik jasno je da će predsjednik Gradskog vijeća biti Bošnjak, ne mora, ali je logično. Isto tako kompletna Gradska uprava će biti podjednak odnos predstavnika politika jednog, drugog, pa i trećeg naroda u BiH – rekao je Čović.

On je pojasnio da su dosadašnji pregovori sa SDA išli u tom pravcu da onaj ko dobije relativni većinu predloži gradonačelnika, a da je jasno da je to HDZ i Kordić.

– HDZ je osvojio 13 mandata. Druga stranka je SDA sa devet mandata. Po logici stvari, HDZ će dati gradonačelnika. Mi možemo ići i do trećeg kruga glasanja, opet će proći Mario Kordić. Ako želimo brzo nešto napraviti, a mislim da to Mostaru treba, ja bih to uradio u narednih 10 do 15 dana. Dogovoriti ko su partneri u vlasti, ko god da jesu, pozvali smo ih sve, neka mladi ljudi sjednu, neka se napravi potpuno nova administracija da ovaj grad počne disati normalno – kaže Čović.

Sada će se vidjeti koliko vrijedi data riječ Bakira Izetbegovića

S druge strane, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, govoreći o rezultatima izbora u Mostaru za FTV prošle sedmice, poručio je da je sve do Mostaraca.

– Ako ne žele da imaju grad slučaja, neka nađu kompromis. Mislim na Mostarce političare. Moraju biti spremni na kompromis. Ne mogu znati samo šta neće i koga neće i šta nije dobro. Da SDA nije bila spremna na kompromis, ne bi ni došlo do izbora – kazao je Izetbegović.

Dodao je da ne ide da gradonačelnik Mostara nastavi biti Hrvat, vrijeme je da to bude Bošnjak.

– Među njima je Guzin dobio najviše glasova. I zašto tražiti da neko ko je dobio pet ili šest puta manje glasova bude gradonačelnik? Mislim da to treba biti Bošnjak i ne vidim kako bih mogao promijeniti taj stav. Taj kompromis je pretjeran jer bi urušio stav SDA za ubuduće – rekao je predsjednik SDA.

Danas su se prvi put nakon Lokalnih izbora održanih 20. decembra u Mostaru, prvi put sastali predstavnici političkih subjekata koji će u naredne četiri godine participirati u Gradskom vijeću Mostara. Sastanak je okončan bez konkretnih zaključaka. Koalicija za Mostar kandidirat će Zlatka Guzina za gradonačelnika, dok će u ime BH Bloka to biti Irma Baralija, a postoji mogućnost da i SDP kandidira Armana Zalihića.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

U slučaju da u posljednjem krugu dva preostala kandidata dobiju isti broj glasova, gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

HDZBiH ima 13 vijećnika, HRS tri, Koalicija za Mostar 11, Bh. blok šest, Prva mostarska partija i koalicija “Ostajte ovdje” po jednog.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća bit će održana 5. februara – prenio je Faktor.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.