Nesvakidašnja situacija u BiH: Načelnik općine sumnja na krađu struje, reagovao privrednik kojeg je Sofradžija optužio

Zanimljiv slučaj krađe električne energije otkriven je u Ustikolini kada je utvrđeno da je na jedan stub ulične rasvjete ilegalno stavljen priiključak preko kojeg se koristila električna energija koju je plaćala Općina Foča u FBiH (Ustikolina). Kako je na svom Facebook nalogu podijelio načelnik ove općine Mujo Sofradžija, 5. marta je, uz asistenciju MUP-a BPK-a Goražde i nakon više pokušaja da se dođe do lica mjesta mjesec ranije konačno utvrđeno da se stvarno na ovoj lokaciji dešavaju nelegalne radnje.

“Od strane firme ‘Elektro Ado’ iz Sarajeva utvrđeno je da se na javnu uličnu rasvjetu na Cvilinskom mostu na strani mosta u Ustikolini nalazi priključak koji nije indefikovan kao javna rasvjeta Općine Foča u FBiH. Navedeni priključak stvarao je ogromne troškove i štetu Budžeta Općine”, napisao je Sofradžija.

Općina je, kako navodi Sofradžija, pokušala u više navrata prije asistencije MUP-a BPK Goražde da izvrši uklanjanje neidentifikovanog priključaka.

“Ali je bila spriječena od strane Suvada Bašića iako pomenuto lice nije pravno i formalno vlasnik zemljišta na kojem se nalazio sporni priključak.

Nakon obavljenih radova konstatovano je da se neidentifikovani kabal koji je bio priključen na uličnu rasvjetu nalazio na stubu rasvjetnih tijela kojeg kontroliše Bašić Suvad, što je dokazano 5. marta, paljenjem rasvjete u toku izvođenja radova od strane Bašić Mirze koji je bio prisutan na licu mjesta”, dodao je Sofradžija.

Sav dokazni materijal, zaključuje Sofradžija, će biti predat Tužilaštvu BPK-a na daljnje postupanje, kako bi se nadoknadila šteta načinjena budžetu Općine Foča FBiH kroz nelegalni priključak na uličnu rasvjetu.

Suad Bašić, vlasnik firme “Baša”, kojeg je načelnik Općine Foča u FBiH (Ustikolina) Mujo Sofradžija optužio da se nelegalno priključio na uličnu rasvjetu i tako uzimao struju, reagovao je na ove optužbe, rekavši da se radi o neistinama.

Bašić je rekao da je Sofradžija u svojoj objavi na Facebooku iznio niz neistina o njemu i da se radi o ličnom animozitetu jer je i sam Sofradžija bio uposlenik njegove firme koji je dobio otkaz pa se sad sveti.

“To nije ulična rasvjeta. Ti kablovi koji se vide na fotografijama to je rasvjeta oko bazena koju sam ja postavio.
Nikakvi kablovi ne vode prema uličnoj rasvjeti. 2015. godine sam uradio bazen i u sklopu bazena, naravno, i okoliš i sve. U dogovoru sa tadašnjim načelnikom dogovorili smo se da izbacim jedan krak kabla koji bi možda, kad se nekad bude radilo dječije igralište, poslužio da se može to sve poslije povezati”, kaže Bašić.

Dodao je da do planiranog povezivanja s uličnom rasvjetom nikad do toga nije došlo, nego samo je pružen kabal do njegove prve bandere.

“14 je bandera i u njima su LED sijalice od 10 W i to se napaja preko dan-noć prekidača ide iz restorana, tj. kad padne mrak one se pale. Nikad nije zaživjelo da se poveže sa gradskom rasvjetom jer po noći kad nestane struje nama se agregat pali. Da je bilo povezano mi bismo automatski napajali i uličnu rasvjetu”, dodaje Bašić.

Kako je istakao još 2016. je neko posumnjao da su se oni nakačili na uličnu rasvjetu.

“Sumnjam baš na Sofradžiju. Iz krim policije Goražda tada je dolazio inspektor po dojavi. Pregledao je i uradio zapisnik da je seve u redu”, dodaje Bašić.

Dodaje da je sva ova hajka posljedica loših odnosa između njega i aktuelnog načelnika.

“Prije godinu dana pooštrio se odnos između mene i načellnika i tada počinju razne njegove laži o meni. Prvo je rekao da sam objekat nelegalno izgradio, da sam nezakonito ušao u neperspektivnu vojnu imovinu i onda je krenula ova priča o rasvjeti”, istakao je Bašić.

Naglasio je da je u svemu što je iznio Sofradžija, samo jedno tačno.

“Jedno je tačno, došli su da kopaju kabal koji ide prema vodi. Tada sam ga spriječio jer je ovo sliv rijeke i ne može se kopati dok se ne dobije saglasnost vodoprivrede. On je iskoristio priliku kad sam ja otišao u Tursku. Mene su obavijestili sin i advokat da oni hoće da kopaju.

Moj advokat je sve popratio. Pitao je nadležnu osobu na licu mjesta je li taj kabal ukopčan, on je rekao da nije i da je korodirao i da nikad nije ni bio ukopčan.

Onda je on rekao toj osobi možeš li mi to slikati. Moj advokat mu je onda ‘rekao mi se Mujo vidimo na sudu’. On optužuje mene da sam ja u SDA, što nije bitno, i pokušava preko mene da pridobije glasačko tijelo”, zaključio je Bašić u svojoj reakciji – prenosi Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.